Евродепутат: Европа няма да финансира изграждането на магистрали у нас

0
Ние изпуснахме шанса за АМ „Хемус“ още при правителството на Орешарски​, каза Андрей Новаков
Ние изпуснахме шанса за АМ „Хемус“ още при правителството на Орешарски​, каза Андрей Новаков Снимка: БГНЕС / архив

Ние изпуснахме шанса за АМ „Хемус“ още при правителството на Орешарски​, каза Андрей Новаков

С 28 гласа „за“ и 19 „против“ Европейският парламент е приел проекта за прокопаване на канал Русе – Варна, внесен от евродепутатите Андрей Новаков и Емил Радев. След като е станало ясно, че в новата карта за международните транспортни коридори е залегнало изграждането на такъв канал (67 км) от Дунав до Букурещ, Новаков и Радев изискали от Държавна агенция „Архиви“ проекта „Аспарухов вал 680“ и го внесли в деловодството на ЕП.

Според предвиденото в него, ще бъде прокопан канал от Русе през Русенски Лом, Шумен, Търговище и Провадия до Варненското езеро. По този начин, всички населени места по протежението му ще се превърнат в пристанищни градове, ще се развие икономиката им, ще се събират такси от преминаващите кораби, но освен това, водата ще бъде използвана за напояване на цяла Североизточна Българи, както и за производство на електричество.

Андрей Новаков обясни, че предстои да се преговаря с Европейската комисия и Европейския съвет, като задача на транспортния ни министър е да защити проекта, информира ВАРНА новини.

Реализацията на канала Русе-Варна ще струва около 5-6 милиарда евро, а срокът е 2040 г. Да се надяваме, че ще има достатъчно усърдие от правителството, за да се случи, защото това ще промени географията не само на България, но и на целия ЕС, тъй като ще съкрати пътя от Атлантическия океан до Босфора с 220 км или 2 дни плаване, да не говорим за всички други ползи“, обобщи темата Новаков.

Той обясни още, че е гласувано достатъчно финансиране за България, но, незнайно защо, правителството ни не се възползва от него. По думите му, изключително много сме закъснели с плана за възстановяване и устойчивост, с оперативните програми и плановете за развитие на въглищните региони Стара Загора, Кюстендил и Перник, където ще се появят и много сериозни ангажименти за намаляване на вредните емисии, които трудно биха могли да се случат с настоящите генератори.

Новаков попари и всяка надежда за изграждане на магистрали у нас с европейско финансиране: „Ако някой ви каже, че това е възможно - лъже! Ние изпуснахме шанса за АМ „Хемус“ още при правителството на Орешарски, когато парите за нея бяха изтеглени, инвестирани в ЖП линията Варна-Русе и изтекоха по други направления. Забравяме и за втори Аспарухов мост, защото той се проектираше да е там, където ще минава магистралата „Черно море“. С липсата на магистрали, пропадна и възможността за развитие на индустриални зони във Варна“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    4
    до 3
    Да ти имам простатата, брат!:( Завиждам ти!
  • 3
    3
    Spermaman
    Къв русенски лом бе? Че аз като пикая дебита е по-голям от този на лома.
  • 6
    2
    русенец
    Другари, нека каналите са два. Един за отиване и един за връщане. Защото ако е един, а движението еднопосочно, по някое време ще се налага да се набиват колци по осевата линия. А знаете ли с какъв зор се забива колец в канал?:)
  • 11
    1
    daskal
    Какъв канал ще копаете между Русе и Варна, бе, капути?! Пътища и улици нямаме, а тези, които са ремонтирани наскоро, вече пропадат! Престанете да крадете и да харчите обществени пари за глупости!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари