Евродепутат: "Бандит" е подходяща дума за Борисов и Гешев

2
Писна ми ЕС да не предприема действия срещу тях, заяви ирландката Клеър Дейли
Писна ми ЕС да не предприема действия срещу тях, заяви ирландката Клеър Дейли

"Убедена съм, че думата "бандит", която употребих, е използвана на място. От това, което съм чела и видяла, има неоспорими доказателства, че тези хора са нарушили върховенството на закона. Българските граждани са прави в това да искат тяхната оставка."

Това заяви евродепутатът от Ирландия Клеър Дейли в интервю за bTV ден след като остро разкритикува Европейската комисия за бездействието ѝ спрямо проблемите в България и използва думата "бандити" по адрес на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев.

"Запознах се с България през опита на ирландци, които се сблъскаха с корупционни сделки в курортен комплекс, когато купуваха имот преди няколко години. Когато се присъединих към Европарламента, продължих да се информирам за страната. Научих за редица скандали, включващи главния прокурор Иван Гешев и премиера Бойко Борисов", посочи още тя.

Вчера Дейли остро критикува еврокомисаря за ценностите и прозрачността Вера Йоурова. Това се случи по време на дебат в Комисията по граждански права, правосъдие и вътрешни работи в Европарламента – ЛИБЕ. Йоурова представи доклад за състоянието на Механизма за сътрудничество и проверка за България и Румъния. В него беше разгледано върховенството на закона у нас.

"Протестите показват, че в българското общество се водят оживени дебати. Те показват също така, че гражданите отдават голямо значение на независима и ефективна съдебна система. Конституционните реформи би трябвало да са предмет на широк дебат. Необходимо е време, за да се постигне широк консенсус и да се изработят механизми на проверка и възпиране", коментира Йоурова.

Дейли също така критикува властта у нас, но и думите на еврокомисаря.

"Скандалът "Апартаментгейт" е един от примерите. Снимките на Борисов с парите и пистолета, както и всички скорошни случки, които разпалиха скандалите. Няма нужда да ви казвам какви са те. Вие живеете с тях - заяви ирландката пред bTV. - Писна ми ЕС да не предприема действия срещу тях. Като депутат в Европарламента чувам за проблеми с върховенството на закона в Полша, в Унгария... България е най-бедната страна в ЕС. Милиони от данъци се наливат в страната, но те не достигат до хората."

Според Дейли за това не се казва нито дума в Европа. Тя изтъкна, че или Европейската комисия не е сигурна какво се случва в България, или знае, но заради това, че премиерът Борисов е свързан с ЕНП, германския канцлер Ангела Меркел и председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, е готова да си затвори очите.

По думите ѝ е вдъхновяващо, че хората са на улицата повече от 60 дни. Клеър Дейли смята, че само гражданите могат да решат проблемите и са тези, които оказват натиск върху ЕС.

"Малко се говореше за България в Европа, но сега всички говорят за вас. Поздравявам хората на площада и им пожелавам всичко най-хубаво", каза още тя.

Дейли отговори и на думите на българския евродепутат от ГЕРБ и член на ЕНП Андрей Новаков, който по-рано днес по bTV заяви: "Тогава, когато кажем, че имаше депутати с много критики - евродепутати от Ирландия, членове на групата на комунистите, които не знам кога са идвали в България, които изразиха тревогата си от протестите у нас..."

По този повод Клеър Дейли обясни: "Никога не съм била член на комунистическа партия, но съм горд привърженик на лявата идея. Много от олигарсите и хората, които са облагодетелствани и с власт, са произлезли от бившата комунистическа партия в България."

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари