Евгений Пригожин - от продавач на хотдог до командир на частна армия

0
Пригожин загина днес при самолетна катастрофа
Пригожин загина днес при самолетна катастрофа Снимка: Twitter

Пригожин загина днес при самолетна катастрофа

Кой е Евгений Пригожин? От продавач на хотдог, бизнесмен до командир на частна армия.

Той е роден в Санкт Петербург, родният град на Владимир Путин. 62-годишният Пригожин дълги години е сред приближените и доверените хора на руския президент, информира bTV.

Първата си присъда получава през 1979 г., когато е едва 18-годишен. Осъден е условно на две години и половина заради кражба. Две години по-късно получава нова присъда - 13 години затвор за грабеж и кражба. Девет от тях излежава зад решетките.

Познанството на Путин и Пригожин датира от 90-те години на 20 век, когато след завръщането си от ГДР, Путин работи в кметството на тогавашния все още Ленинград. По същото време освободен от затвора, Пригожин продава хотдог, а по-късно влиза в ресторантьорския бизнес. Така възниква прякорът му "готвачът на Путин". С годините развива кариера на успешен бизнесмен, подкрепян от Кремъл.

Така Пригожин се превръща в ключов играч в пълномащабното военно нахлуване на Русия в Украйна чрез частната си армия.

Без да е чужд на руските затвори, той вербува хиляди осъдени престъпници от затвора за своята армия - без значение колко тежки са престъпленията им - стига да се съгласят да се бият за него в Украйна.

Пригожин стои извън прожекторите до 2014 г. Дотогава наемниците на Пригожин участват в тайни операции в Африка и в Близкия изток, и са известни с извършването на зверствата и срещу цивилни и деца.

Частната руска армия бе съставена от бивши военни. От 5000 в началото броят им вече е над 50 000 души.

Миналата година групировката е регистрирана официално като компания и открива офис в Санкт Петербург.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    9
    До осми
    Градски, остави го, този и толкова русенец, колкото аз съм африканец. Кой знае от кои делиормански села е излязъл. Явно си заработва копейките от Митрофанова. А нищо чудно и да не знае, че Ленин е умрял, и то от сифилис. Това е достатъчно да кажем за вожда на ноемвриския преврат в Русия
  • 1
    8
    айде по-полека
    русенеца със смърт ли плашиш бе дебил? ходи ти се до рпу-то ли?
  • 1
    7
    До 6
    Правили са, и то много. Но явно мурзилке не си чел нито Левски нито други наши възрожденци. Даже и най-големия русофил от нашите - дядо Вазов се е възмущавал многократно. А и Русия при Александър Втори е различна от Русия при Александър Трети, Русия при Ленин, и особено при Русия при Сталин и при Путлер. Не случайно руснаците са нарекли Александър Втори - Цар Освободител, защото е искал да премахне крепостничеството. За сметка на това пък всички гореизброени сега го възстановяват. Особено добре това се прави от Сталин и сега при Путлер
  • -1
    6
    до 5
    Те може да не са се страхували, ама дали са направили нещо? Ако не беше Русия, сега никой нямаше да се сеща за тях.:) Та, не плюй там, където утре ще лижеш.
  • 4
    5
    любопитен
    сега разбрах защо лижеш руски осрани задници. То едно време и турците на са прощавали, но Левски, Ботев и хиляди други не са се страхували. Продължавай да лижеш задниците на ватниците, може да ти дадят някой копуйка, а може и цяла рубла да заработиш, т.е. цял едип евро цент
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ако след петдесет не си харесвате живота, то сипете си още петдесет!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари