Евгений Дайнов: Българското общество направи крачка отвъд и няма да видим ГЕРБ отново на власт

2
Той смята, че героите в българския политически живот бяха тези, които управляваха последните седем месеца
Той смята, че героите в българския политически живот бяха тези, които управляваха последните седем месеца Снимка: БНР

Според него очакванията за работата на кабинета са и позитивни, и негативни.

Новоназначеното служебно правителство ще трябва да функционира в един много по-широк обхват, отколкото се очаква от служебен кабинет, заради почти военното време, в което живеем и в което кризите следват една след друго.

Това мнение изрази по БНР политологът Евгений Дайнов.

Според него очакванията за работата на кабинета са и позитивни, и негативни.

"Позитивни дотолкова, че ще може да се справи с възникналите кризи и проблеми. Негативните са свързани с общественото мнение, че "президентът Румен Радев, който назначи това правителство, вече като че ли не е онзи Румен Радев, който назначи предишните две служебни правителства миналата година. Онзи Румен Радев се приемаше от обществото като олицетворение на стремежа на българския народ да напусне нравите на 90-те години и моделите на управление и най-сетне да влезе в 21 век и то в европейския му вариант. А сега обществото гледа Румен Радев с подозрение да не би да се окаже олицетворение на политика, която да отдалечи България от Европа и да я доближи до руската орбита", каза Евгений Дайнов.

Очакванията на обществото ще бъдат насочени към две дати, според политолога. Това са 9 август, когато ще трябва да се преподпише договора за седемте кораба втечнен газ от Америка, и краят на август - дали ще се даде Акт 16 на Интерконектора с Гърция, откъдето да влиза голямо количество азерски газ.

Що се отнася до прехвръкналите искри между лидера на БСП и президента, според Евгений Дайнов "тече някакъв опит за еманципация и от двете страни". Проблемът е при Радев и рефлектира в правителството, казва Дайнов и обяснява: "След като миналата година той на практика можеше да разчита на добро отношение от всички политически партии, освен ГЕРБ и ДПС... Той имаше много широко поле политически приятели, от които можеше да избира качествени хора за управлението за служебните си правителства. В момента Румен Радев е скаран с всички политически сили... което обяснява привкуса в това негово служебно правителство, че това не са най-големите "звезди", не са най-големите специалисти..."

"Всеки избор променя нещо. Дори изборите, които Бойко Борисов печелеше от раз и вътре нямаше нормални хора в парламента, дори и те променяха разни неща към добро. Нещо малко, но добро очаквам да се случи", каза още Евгений Дайнов.

Той е убеден, че да живеем в интересни времена е правилото на модерността, където нещата се променят непрекъснато, и хората и обществата също се променят.

"Има един проблем, който трябва да се реши чрез избори - много подобен на проблема, който представляваше БСП преди. БСП в продължение на четвърт век беше един тежък камък, неподвижен, в българската политика и трябваше много, много избори това нещо да се поразмърда... В последните няколко месеца Корнелия Нинова като че ли успя от БСП да направи партия, която да действа по правилния начин, а не просто да тежи на всички.- Сега обаче има същият проблем с ГЕРБ - докато ГЕРБ не се превърне в нещо повече от тежък камък, който запушва всичко или да изчезне, страхувам се, че би следвало да очакваме поредица от избори", смята Евгений Дайнов. Според него е необходима метаморфоза, но докато Бойко Борисов е начело на партията, това трудно може да стане.

Той изрази мнение, че българското общество влезе в ново състояние на ниво манталитет и няма да иска да се върне към "феодално просташкия и бандитски" модел, който Бойко Борисов установи при управлението на ГЕРБ в предишните години. "Мисля, че българското общество направи крачка отвъд това, т.е. няма да видим ГЕРБ отново на власт", каза Дайнов.

Той смята, че героите в българския политически живот бяха тези, които управляваха последните седем месеца и свършиха повече работа, отколкото е вършена в България в последните 20 години.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    1
    kajHhh
    Пак се дава трибуна на краен българофоб/русофоб, който за спонсорство от цру на сащ чрез фондация "америка срещу България" денонощно бълва помия по Русия, не иска и да чуе, че доставките на газ над 30 години са водили икономиката на България, но сега с платеното си слово обрича България, бизнеса в България и обществото на газов колапс, мизерия, като продължава да твърди, че танкерният газ от сащ, независимо дали е над 70% по-скъп, е бил по-добре, отколкото евтин газ по газопровода... На такива трябва да се отнема българското гражданство и като агенти/шпиони - марш в чужбина да рушат общественото мнение!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари