Евгений Дайнов: Алчността беше спряна на границата между Ахтопол и Синеморец

3
В Южното Черноморие имаме чисто феодално-бандитски модел на управление, заяви политологът
В Южното Черноморие имаме чисто феодално-бандитски модел на управление, заяви политологът Снимка: Фейсбук

В Южното Черноморие имаме чисто феодално-бандитски модел на управление, заяви политологът

Алчността беше спряна точно на границата между Ахтопол и Синеморец.

Това каза в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" политологът Евгений Дайнов.

"Този валяк на алчността, който тръгна от север и стигна до Ахтопол, в Синеморец беше спрян. В Синеморец още преди 10 години спряха валяка на бетониране и задръстването на дерета и се оттичат водите. Драмата е долу по плажовете, където водният стълб, който идва от планината се натъква на морето, и там са отнесени повечето постройки. Тук тази трагедия я няма именно защото алчността беше спряна точно на границата между Ахтопол и Синеморец", допълни той.

"В Южното Черноморие имаме чисто феодално-бандитски модел на управление – има си феодали, които понякога са кметове, понякога са кметове плюс местния бандит, които държат властта над цялото население, обещавайки на това население, че ще ги включи в общото грабене. И населението ги обича и търпи", изрази мнение политологът и обясни, че въпреки сега трагедиите с наводнени сгради и дори смъртни случаи, хората продължават да си обичат феодалите точно защото вярват, че ще бъдат включени рано или късно в голямото крадене.

"Това е рискът на феодализма – той покварява всички надолу, всички искат да станат бандити в този модел. А феодалният модел в момента в България, тъй като е лишен от компонента "чест", като било в Средновековието, е чисто грабителски. И тук вече се намесват хора, които идват от по-цивилизовани места, по-граждански настроени, които в крайна сметка спасяват самите местни от тяхната собствена алчност и глупост. Държавата трябва да се намеси тук императивно", посочи политологът.

Според Евгений Дайнов ако се спазваха законите, нямало е да има такива наводнения: "Странджа се изсича, следователно тръгват огромни наводнения, отдолу всички дерета са затрупани, всички рекички и поточета са запушени, и това наводнение няма къде да отиде. И наводнението, което слиза от Странджа, и наводнението, което помита населените ни места, са плод на неспазване на законите. Това, което е по морето, е чист популизъм – каквото иска населението, това се прави, а нагоре, за да не се спазват законите, хвърчат подкупите".

"Единственият начин да се гласува за нормални кметове и да се поддържа нормален законов ред е все повече хора от цивилизованите градове да преселват тук. Когато хората, които са придошли от цивилизованата част от страната, където има градска цивилизация, станат повече от местните, тогава тук ще има възможност да се установи законов ред и да се спре онова крадене, което води до човешки жертви", заключи политологът Евгений Дайнов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    Стоян
    Алчността на дрипите и боклуците от Герб,сьсипа Царево,хора изметете ги,тези прости примати,вкарайте ги в затвора,не се отказвайте!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ако след петдесет не си харесвате живота, то сипете си още петдесет!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари