Евгени Станимиров представи изложба в Букурещ по повод Трети март

1

Русенският фотограф излага 54 колоритни снимки

Новият творчески сезон на Националната опера в Букурещ включи изложба на фотографа Евгени Станимиров. Тя е втора за талантливия русенец в румънската столица и е по повод Националния празник на Република България. В нея са изложени 54 колоритни снимки на сцени от 9 постановки, които са в топ-репертоара на Софийската опера и балет, съобщиха от Община Русе.

Експозицията във фоайето на Букурещката опера откри проф. Лука Велчов, председател на Демократичния съюз на българите в Румъния и доайен на българската общност в северната ни съседка.

Зам.-кметът Енчо Енчев, който пристигна специално за откриването на изложбата, приветства Станимиров и отбеляза, че тя се провежда две седмици преди откриването на Международния фестивал "Мартенски музикални дни". В приветственото си слово той предаде поздравите и високата оценка на кмета на Община Русе Пенчо Милков за творческата дейност на русенския фотограф. Припомняме, че през месец август 2021 г. той получи статуетка на Паметника на Свободата от Милков за цялостния си принос във фотографията и популяризирането на оперното изкуство.

Евгени Станимиров планира да подреди своята изложба и в Русе в края на месец май, като получи уверение от зам.-кмета Енчо Енчев, че Община Русе ще съдейства активно за нейната реализация. Творчеството на фотографа е вече познато на съгражданите ни от изложбата му в Русенската библиотека „С фотообектив в оперната зала“ през 2015 г., както и следващата - "Мартенски музикални дни през обектива" през 2017 г. в „Кафе – библиотека ВН”. Талантливият русенец работи и по идеята експозиция на фотографии от спектаклите на Букурещката опера да бъде представена в края на тази година в сградата на Софийската опера и балет.

Изложбата на Евгени Станимиров в румънската столица може да бъде видяна до 8 март. За осъществяването ѝ фотографът е получил съдействие от директора на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов и артистичния директор на Националната опера в Букурещ Даниел Джинга. Помощ при организацията са предоставили и членове на Демократичния съюз на българите в Румъния, както и посолството на Република България в северната ни съседка.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари