Евелина Келбечева: Ние сме единствените в Европа, които пазим 185 паметника на Червената армия

1
Това са метастазите на една комунистическа пропаганда, която трови обществото ни толкова години, казва тя
Това са метастазите на една комунистическа пропаганда, която трови обществото ни толкова години, казва тя Снимка: БГНЕС

Това са метастазите на една комунистическа пропаганда, която трови обществото ни толкова години, казва тя

"Ако българската публика знаеше действително какво се случва между 1944 и 1948 година, когато оставаме в условията на съветска окупация, нямаше толкова трудно да се раздели с паметника на Съветската армия. Ние сме шампиони в Европа – единствените, които пазят 185 паметника на Червената армия окупаторка. Няма такава друга държава в Европа. Непрекъснато дават фалшиви примери с паметниците във Виена, Будапеща, Берлин, но това са паметници, изградени на места, където е имало битка. Тук няма битка - ние сме окупирани без всякакъв повод. Това са метастазите на една комунистическа пропаганда, която трови обществото ни толкова години."

Това заяви в предаването „120 минути“ по bTV историкът Евелина Келбечева.

"Най-страшна е реакцията на хора, които фактически са невежи по отношение на реалната история, но които продължават да служат на една тежка пропаганда. Не се учудвам от този факт, но ме е срам, че според изследванията процентът на тези хора е толкова висок. Ние нямаме гражданско образование в България", обясни още Келбечева.

По думите ѝ българите имаме изключително тежко ментално наследство.

"Пропагандата, на която сме свидетели и днес, не е спряла с падането на режима и срутването на Берлинската стена. Ние сме най-неизчистени от факта, че сме подвластни на 77 години пропаганда, която започва още от 18 век с русофилията, с митологията за освободителите, фолклора, литературата и след това поета от историята", допълни историкът.

Във връзка със спора, завъртял се около личността на кмета на София инж. Иван Иванов и дали негов паметник да бъда построен в столицата, Евелина Келбечева каза, че за самата нея това е един напълно безсмислен спор.

"Инж. Иван Иванов е безспорно кметът на София, който продължава великото модернизационно дело на строителите на Нова България. Фактът, че той е преследван след 9 септември, но е върнат, за да помага в запазването на инфраструктурата на голямата идея за модерна София, означава, че той е бил незаменим по някакъв начин. Много е елементарно обвинението, че по негово време имаме един булевард, наречен на името на Хитлер. Поради фактът, че в световен мащаб комунизмът не беше заклеймен от международното право", обясни тя.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -4
    19
    Путин Хуйло
    Аз също искам да продухам нечии тръби, всъщност аз и бандера сме един и същ трол де, даже и като планинеца съм се разписал по долу. Само даскала е друг трол, на депесарска хранилка...
  • -4
    18
    бандера
    Търся да продухам на някой тръбите за да събера за операция за смяна на пола. Има ли навити ?
  • 4
    17
    daskal
    До 16 - Е, не си съвсем прав. Има доста успели русофили. Инерцията е още от 9-ти септември 1944 г. И днес ако се разровиш в историята на всички съвременни български милионери, задължително ще ти замирише на ДС, БКП и СССР. Без изключение!
  • -8
    16
    Путин Хуйло
    Ватниците пак реват на умряло,все в чуждото канче гледате, всички русофили сте мързелива крадлива пасмина.Няма нито един успял човек русофил.Дайте пример ама за един успял човек русофил,Ами няма както няма един да забие на Изток а не запад.Дебули руски свини
  • 1
    15
    Георги
    До 7 Понеже нямам глухарче,ще ти го дам да има какво да духаш
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари