Евакуират 7000 души в Луизиана заради наводненията

0
Трима души са загинали в бедствието
Трима души са загинали в бедствието Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Евакуираните от района на най-големите наводнения в Луизиана достигна 7000 души", съобщи губернаторът на американския щат Джон Едуардс, цитиран от БГНЕС.

Удуардс предупреди, че бедствието, което той определи като "безпрецедентно в (новата) историята на Луизиана не е свършило". В някои райони на щата нивото на водата е спаднало, но в други, напротив – се е повишило. В тази връзка губернаторът препоръча на населението да избягва да излиза на разходки, дори и времето да се подобри.

Едуардс потвърди, че трима души са загинали при наводненията.

Драматични и "безпрецедентни" наводнения засегнаха Луизиана и Мисисипи – щатите в южната част на САЩ. Проливните дъждове в района на столицата на Луизиана Батън Руж причиниха невиждано покачване на нивото на водата.

Природните и изкуствени водохранилища в района на долното течение на Мисисипи, предназначени да поемат наднормените количества вода се бяха напълнили и водата заля много пътища в района, съобщиха очевидци. В момента водите се оттеглят постепенно, но има щети по инфраструктурата и жилища.

Подобни явления се отличават с голямо количество валеж. В резултат на гореща вълна в съчетание с висока влажност на въздуха в североизточните части на страната субективното усещане за температурите ще бъде значително по-високо. В Ню Йорк и Филаделфия комбинацията може да качи този показател до 43 градуса, предупреждават метеоролозите.

По-голямата част от домовете, обществените сгради и други центрове са климатизирани в САЩ, но властите отправиха специален призив за внимание към уязвимите хора - деца, възрастни или болни.

Горещата вълна се простира от югозападната част - Охайо до Западна Вирджиния и засяга и федералната столица Вашингтон, както и Бостън, заяви пред АФП метеорологът Дейвид Рот.

В събота се очакваха рекордни температури в Далас, Тексас, във Вашингтон, в части от Ню Джърси и Лонг Айлънд, както и в няколко града в Мериленд и Кънектикът. През следващите дни обаче топлината ще намалее. 

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари