Евакуираха 1300 души в Ниш

1
Причината е бомба, хвърлена от НАТО през 1999 година
Причината е бомба, хвърлена от НАТО през 1999 година Снимка: ЕPA / БГНЕС / архив

Причината е бомба, хвърлена от НАТО през 1999 година

Повече от хиляда души се наложи да бъдат евакуирани днес, за да могат експертите да отстранят бомба, хвърлена от НАТО през 1999 г. в Ниш, Югоизточна Сърбия, съобщи служител на вътрешното министерство, цитиран от Франс прес и БТА.

1000-килограмовата бомба, която не се е взривила, е била премахната от строителна площадка.

"Тя се изнася на безопасно място, за да бъде унищожена" с помощта на полицията, пожарната и медицински екип", заяви пред журналисти Лука Чаушич, служител на министерството.

Около 1300 местни жители е трябвало да бъдат евакуирани, добави той.

Според служителя на МВР бомбата МК84 е имала взривен заряд от 430 кг.

Ударите на НАТО срещу Сърбия за прекратяване на войната в Косово започнаха на 24 март 1999 г. и продължиха 78 дни. Един от най-смъртоносните инциденти в кампанията на НАТО се случи в Ниш на 7 май 1999 г. повече от дванадесет души бяха убити, когато самолети на НАТО хвърлиха касетъчни бомби в центъра на града, близо до открит пазар. По-късно инцидентът беше описан като "грешка". Градът беше отново бомбардиран на 12 май с касетъчни бомби, причинявайки смъртта на 11 цивилни, отбелязва Франс прес.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари