Евакуацията в Украйна: Неподвижните ги носят на ръце, а възрастните хора ги дърпат

0
Ден след като Владимир Путин каза, че в инвазията в Украйна участват само професионални войници, Русия призна, че са използвани наборници. Говорителят на външното министерство обяви, че младежите са били изпратени в Украйна и някои от тях са взети в плен
Ден след като Владимир Путин каза, че в инвазията в Украйна участват само професионални войници, Русия призна, че са използвани наборници. Говорителят на външното министерство обяви, че младежите са били изпратени в Украйна и някои от тях са взети в плен Видео: NOVA

По-малко боеве имаше в Украйна днес

Продължават опитите двете армии да спрат огъня, за да бъдат евакуирани мирни жители. Равносметката за вчера е, че успешно са изведени няколко хиляди души, предава NOVA

Евакуацията продължи от градовете Суми, Мариупол, Енергодар и няколко предградия на Киев. Междувременно, ситуацията в АЕЦ „Чернобил” предизвика тревога, след спирането на тока в нея.

Стрелбата наистина спря на много места, в обявения час 9.00 сутринта. Това позволи за втори пореден ден да бъдат евакуирани хора от няколко зони на тежки боеве. Неподвижните бяха носени на ръце, на възрастните помагаха да се движат по-бързо. Някои спираха още преди да се качат в автобусите, за храна и топли напитки, след дни на обсада и липса на провизии.

"Имахме красив град, но вече е разрушен. Боли ме като гледам как всичко се разпада”, казва Ана Лазик, жител на град Ирпен.

Преди организираната евакуация, жителите на Ирпен били под обстрел, а опитите да избягат сами, завършили трагично.

"Преди два дни опитахме да избягаме с коли. Нашата кола беше осма в колоната. Първите две коли бяха ударени от куршуми. Убиха двама мъже и една жена. Успяхме да избягаме и да спасим децата. Едно от тях беше ранено в крака”, разказва Рстослав Медвидира, жител на града.

Общо 10 населени места обявиха евакуация. Пет от тях са предградия на Киев, от които хората бягат в столицата. Ако последва обсада на града, евакуираните скоро може да се окажат в същата ситуация.

"Киев има запаси за седмица или две, ако бъде обкръжен. Но нашата армия вече веднъж разби плановете на руснаците за обсада. Те опитаха преди 10 дни, ни и до днес не успяват”, каза кметът на Киев Виталий Кличко.

Междувременно, тревога предизвика ситуацията в Чернобилската атомна електрическа централа. Украйна обяви, че електрозахранването е прекъснато и има риск от инцидент. Международната агенция за атомна енергия каза, че не виждат заплаха за критичната инфраструктура. В Чернобил има големи количества използвано ядрено гориво. Според международната агенция, то продължава да се охлажда и след прекъсването на тока.

Ден след като Владимир Путин каза, че в инвазията в Украйна участват само професионални войници, Русия призна, че са използвани наборници. Говорителят на външното министерство обяви, че младежите са били изпратени в Украйна и някои от тях са взети в плен. Сега Русия казва, че всички наборници са изтеглени от украинска територия.

"Взимат се строги мерки за недопускането на служещи на срочна служба в района на бойните действия и освобождаването на пленените”, обясни говорителят на министерството на отбраната на Русия Игор Конашенков.

Русия каза още, че в Украйна били намерени лаборатории за разработка на биологично оръжие. Кремъл поиска обяснение от Съединените щати, защото лабораториите били финансирани от тях.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари