ЕЦБ ускори печатането на пари

0
Банката е купила през март месец облигации на стойност 73,5 милиарда евро
Банката е купила през март месец облигации на стойност 73,5 милиарда евро

Банката е купила през март месец облигации на стойност 73,5 милиарда евро

Европейската централна банка е ускорила програмата си за спешно изкупуване на облигации с 22.7% през март, пише Reuters. По-бързото печатане на пари се случва на фона на дългия почивен уикенд около Великден, като Германия е най-големият бенефициент на нейния стимул, показват данните. ЕЦБ е купила през миналия месец облигации на стойност 73.5 млрд. евро по нейната пандемична програма за спешни покупки (PEPP), след като се ангажира да увеличи обема на покупките и да ограничи нарастването на разходите по заемите, които заплашваха да провалят възстановяването на еврозоната от предизвиканата от пандемия рецесия.

Данните за петте дни до 2 април обаче показват, че нетните покупки на PEPP са били почти наполовина в сравнение с предходната седмица - едва 10.6 млрд. евро - вероятно поради по-ниската пазарна активност в периода до Великден.

Германските държавни облигации взеха лъвския дял от програмата на ЕЦБ през февруари и март – 44.8 млрд. евро, показват комбинираните данни за PEPP и редовната програма за изкупуване в публичния сектор. Това е двойно повече от нетното предлагане на германски суверенни облигации през тези месеци (21 млрд. евро), според оценките на UniCredit, и е помогнало да се върне страната към теоретичната си квота в програмите.

ЕЦБ първоначално фокусира своите покупки върху Италия и Испания, две от най-силно засегнатите страни по време на първата вълна на пандемията през пролетта на 2020 г. Европейската централна банка заяви, че ще увеличи значително обема на покупките в отговор на нарастването на доходността на облигациите, но не разкри целта си.

Източници на Reuters казват, че вероятно няма да бъдат достигнати рекордите от пролетта на 2020 г., когато ЕЦБ печаташе средно по 100 млрд. евро на месец, но ще надхвърли 60 млрд. евро, колкото бяха изкупени през февруари.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари