Ето как да премахнете петната от пот

0
Жегите морят всички, включително и дрехите ви!
Жегите морят всички, включително и дрехите ви!

Жегите морят всички, включително и дрехите ви.

Няма нищо необичайно в това през топлото време тялото ви да отделя повече течности и съответно да се изпотявате често и по-обилно. 

За щастие има няколко лесни рецепти, които ще ви отърват от неприятните петна по дрехите и ще удължат живота на летните тоалети.

Петна от пот върху бели вълнени, копринени и памучни материи

Рецепта I. Петното се почиства с разтвор от натриев сулфат  (5 т. ч. на 100 т. ч. вода), като се търка с парче плат, навлажнено в разтвора, след което се изплаква с чиста вода.

Рецепта 2. Мястото с петното се накисва в студен разтвор от сода за хляб (1 супена лъжица на 150 г вода), след 1 час се изпира в топла сапунена вода, после с амонячен разтвор (1 супена лъжица на 250 г вода) и се изплаква в топла и студена вода.

Рецепта 3. Петна от пот върху бяла копринена подплата се почистват, като се търкат бързо и равномерно с парче плат, навлажнено с леко подгрят 3% разтвор на водороден прекис, след което се изплакват с чиста вода.

Рецепта 4. Мястото с петното се търка с парче плат, навлаж­нено с разтвор от 1 т. ч. амонячна вода и 1 т. ч. готварска сол на 100 т. ч. вода, след което се изплаква с вода.

Петна от пот върху цветни памучни и вълнени материи

Рецепта 5. Петното се изпира с разтвор от натриев тиосулфат (1 чаена лъжичка на 250 г вода) и се потапя в солена вода.

След това се изпира с хладка сапунена вода.

Рецепта 6. Петното се търка със смес от 3 т. ч. ацетон, 4 т. ч. амонячна вода и 8 т. ч. денатуриран спирт.

Рецепта 7. Смесват се 10 см3 денатуриран спирт (спирт за горене) с яйчен жълтък и със сместа се намазва петното. След засъхване жълтъкът се отстранява, а петното се изплаква с топла вода. Следите от яйчния жълтък се отделят с подгрят глицерин.

Петна от пот върху цветна копринена материя

Рецепта 8. Мястото с петното се търка с парче плат, навлажнено с разтвор, приготвен от равни тегловни части амонячна вода (10°/о-на) и денатуриран спирт, след това се промива с чиста вода.

Източник: Traffic News
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари