ЕС спира преговорите за присъединяване със Сърбия

1
Европейският парламент иска да спре преговорите за присъединяване, докато Сърбия не наложи санкции на Русия
Европейският парламент иска да спре преговорите за присъединяване, докато Сърбия не наложи санкции на Русия

Европейският парламент иска да спре преговорите за присъединяване, докато Сърбия не наложи санкции на Русия

Това се посочва в проектодоклада за новата стратегия на ЕС в процеса на разширяване от 26 септември.

„Да се даде приоритет на привеждането в съответствие на присъединяващите се държави към общата външна политика и политика за сигурност на ЕС и да се осъществи напредък в преговорите за присъединяване със Сърбия, само ако страната се присъедини към санкциите на ЕС срещу Русия, се посочва в проекта.

В предложения документ сред компромисните изменения евродепутатите включиха и финансови условия.

По-нататъшната финансова подкрепа за Сърбия, както се посочва в текста, ще зависи от отношението на Белград към Москва, но също и от напредъка в демокрацията, върховенството на закона и „приемането на ценностите и приоритетите на ЕС“.

„Да се преразгледат всички фондове на ЕС за Сърбия в тази светлина, особено всички проекти, финансирани по Икономическия и инвестиционен план за Западните Балкани, за да се гарантира, че всички разходи на ЕС са напълно в съответствие със собствените стратегически цели и интереси на ЕС, гласят компромисните изменения.

Уточнява се, че компромисните изменения са онези изменения, които са включени в окончателния проект и които са резултат от споразумение между основните политически групи и докладчиците в сянка.

Тези изменения винаги се гласуват при окончателното гласуване, тъй като са резултат от споразумение.

Сърбия е единствената държава в региона, която не е наложила санкции на Русия.

Тя води преговори за членство в ЕС от 2014 г. Върховенството на закона, както и отношенията с Косово се смятат за ключови елементи, които определят напредъка на процеса на присъединяване. Но от началото на войната в Украйна на 24 февруари, отношенията с Русия също станаха важни и те ще бъдат ключови за решението за откриване на нов клъстер.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари