ЕС ще забрани пластмасовите опаковки в магазини, ресторанти и хотели

2
Малките шампоанчета и душ гелове в хотелите отиват в историята
Малките шампоанчета и душ гелове в хотелите отиват в историята Снимка: Dunavmost

Малките шампоанчета и душ гелове в хотелите отиват в историята

Страните от ЕС и Европейският парламент постигнаха съгласие за намаляване на отпадъците от пластмасови опаковки, предаде Ройтерс. Мерките предвиждат забрана на опаковките от пластмаси и производни материали за плодове и зеленчуци в супермаркетите, малки опаковки за кетчуп и др. в ресторантите, както и на малките бутилки за шампоан и др. в хотелите.

Предвижда се забрана за използване на термосвиваеми опакови на куфари по летищата от 2030 г., пише БТА.

Преговарящите страни поставиха цел най-малко 10 на сто от опаковките на алкохолни и безалкохолни напитки да бъдат за многократна употреба. Т.нар вечни химикали (които се натрупват в почвата и водата и не могат да се разграждат допълнително - бел. ред.) не трябва да присъстват в смесите за производство на опаковките, е записано още в текстовете.

Споразумението също така определя цели за намаляване на опаковките с 5 на сто до 2030 г., както и с 15 на сто до 2040 г., допълва Ротйерс.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    3
    до 2
    Не бой се! Освен пластмаса опаковки за еднократна употреба се правят също и от алуминиево фолио. Не е нужно като ходиш на ресторант да носиш със себе си емайлираните купички от социалния патронаж.
  • -4
    2
    През хуя ми е за €С
    Най-добре ще е този €врогейски съюз да забрани сам себе си! Мръшляци, бъркащи си по гъзовете!
  • 3
    1
    mischi
    Крайно време беше! В ЕС отдавна са забранени и найлоновите торбички за пазаруване, а в България като отидеш в магазина, слагат всяка закупен стока в отделна торбичка, без дори и да те питат! Градовете затъват в пластмасови боклуци, но хората нехаят!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари