ЕС ще подкрепи предложение за независимо разследване на произхода на Ковид-19

0
Жозеп Борел изрази съмнение в твърденията, че източникът е рибен пазар в Китай
Жозеп Борел изрази съмнение в твърденията, че източникът е рибен пазар в Китай Снимка: ЕПА / БГНЕС

ЕС ще подкрепи предложение за извършване на независимо научно разследване за произхода на пандемията от Ковид-19

Това съобщи върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел след днешната видеоконференция на европейските министри на отбраната.

Той изрази съмнение в твърденията, че източникът е рибен пазар в Китай и уточни, че никой не може да каже засега със сигурност откъде е тръгнала заразата. Борел добави, че запазва доверие в ръководителя на мисията на ЕС в Китай, който се съгласи Пекин да цензурира статия в китайския печат, подписана от европейски посланици и свързана с произхода на пандемията.

Засега не сме обсъждали подробно опасностите от биологична война. Това не е на дневен ред и слава Богу, заяви върховният представител на пресконференция. По неговите думи всички развиващи се страни ще бъдат ударени от новата криза с цялата й тежест. Той уточни, че опасността се отнася за държави от Близкия изток, Латинска Америка и Африка, където може да се очакват тревожни последици и политически сътресения.

Борел съобщи, че на днешната видеоконференция на министрите на отбраната от ЕС е била обсъдена нуждата за осигуряване на повече възможности военните да помагат на цивилните сили в условията на епидемия. Той добави, че е бил обсъден въпросът с дезинформацията и хибридните действия, свързани с Ковид-19. По неговите думи новото заболяване и дезинформацията за него създават допълнителна заплаха за сигурността.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари