ЕС ще побърза с одобряването на ваксината на Pfizer и BioNTech

0
Надеждите са ваксинирането в Германия да започне още на 26 декември
Надеждите са ваксинирането в Германия да започне още на 26 декември

Надеждите са ваксинирането в Германия да започне още на 26 декември

Европейската агенция по лекарствата ще вземе по-рано решението си за одобряване на ваксината срещу COVID-19 на компаниите Pfizer и BioNTech. Това ще стане на 23 декември вместо на 29, съобщи представител на германското правителство, предаде БТА.

„Да, Европейската агенция по лекарствата ще вземе решението си на 23 декември", казва източникът на „Ройтерс”.

Германският министър на здравеопазването Йенс Шпан изрази надежда Европейският съюз да одобри ваксината преди Коледа, за да може ваксинациите в страните членки да започнат още преди края на годината.

В началото на този месец Европейската агенция по лекарствата обяви, че планира да обяви решението си за ваксината на Pfizer- BioNTech до 29 декември, а за ваксината на американската компания Moderna - на 12 януари.

Ваксината на Pfizer- BioNTech вече беше одобрена от регулационните органи на САЩ, Великобритания и Канада, което позволи там да започне масово ваксиниране според одобрените имунизационни планове.

Говорителка на Европейската агенция по лекарствата потвърди, че прегледът на искането на компаниите Pfizer и BioNTech за условно пазарно одобрение на разработената от тях ваксина в момента е в ход и решението ще бъде взето най-късно до 29 декември. От BioNTech досега не са коментирали въпроса.

Европейската агенция по лекарствата има правомощия да издава препоръки за нови медицински терапии и средства. Последната дума дали такава терапия да бъде одобрена е на Европейската комисия и тя обикновено се съобразява с препоръката на агенцията, отбелязва „Ройтерс”.

Германският вестник „Билд” първи съобщи, че регулаторът на ЕС ще вземе положително решение за ваксината на 23 декември, като се позова на източници от Европейската комисия. Изданието дори предположи, че ваксинирането с нея в Германия може да започне още на 26 декември, т. е. на втория ден от Коледа.

В САЩ и Великобритания имунизационните кампании са вече в ход.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари