ЕС разреши използването на насекоми в храните

0
Те ще могат да се използват в производството на хляб, бисквити, крекери, паста, заместители на месо и мляко
Те ще могат да се използват в производството на хляб, бисквити, крекери, паста, заместители на месо и мляко

Те ще могат да се използват в производството на хляб, бисквити, крекери, паста, заместители на месо и мляко

Влезе в сила нов европейски регламент, според който разрешени за употреба са домашните щурци - замразени, сушени или на прах, ларвите на брашнения бръмбар, пролетния скакалец, биволския червей. Подадени са заявления за вписването на още осем вида насекоми като храни, които се смятат за идеален отговор на много проблеми в хранително-вкусовата промишленост, съобщи БНР.

Те ще могат да се използват в производството на хляб, бисквити, крекери, паста, заместители на месо и мляко. Подробности пред Радио София разказа д-р Иван Генчев, директор Дирекция "Контрол на фуражите и страничните животински продукти".

По думите му насекомите се класифицират като нова храна и попадат в разпоредбите на Регламент 2283 от 2015 година. Разпоредбата важи за всички страни членки на ЕС, тъй като регламентите са пряко приложимо законодателство и са над националното законодателство. Всяко едно насекомо или нова храна се одобряват индивидуално, като се вписват в Регистъра на ЕК, където са посочени изискванията в кои храни могат да бъдат влагани насекоми и съответно как те трябва да бъдат обявени на етикета.

"Контролът е задължителен и той се извършва от БАБХ, както за всички останали конвенционални храни", заяви д-р Генчев. Фуражните насекоми са повече, третират се по друго законодателство и одобрителният режим при тях е доста по-различен.

Насекомите се отглеждат във ферми, които подлежат на регистрация, а у нас все-още няма храни със съдържание на насекоми, но ако има, те са в малко количество и са съобразени с изискванията на европейското законодателство, коментира д-р Генчев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    6
    Даммм,
    Чакам онези с жълто-сините знаменца и спринцовките, сега да си сложат и по една хлебарка на профила!
  • 8
    5
    русенец
    Значи не може да ядем криви краставици, но хлебарки и всякакви други гадории можем?!?! През соца сме нямали чак толкова потресаващо тъпи управляващи! С такъм Евро парламент и ЕК, Третата световна война не ни мърда!
  • 11
    4
    Гейтаците са се объркали!
    Не НИЕ, ВИЕ ще си ядете насекомите!
  • 8
    3
    Стефан Димов
    Честно да ви кажа по-голяма глупост от това не бях виждал?!? Имаме такива прекрасни технологии вертикални ферми, репликатори и тем подобни, но ЕС е решил, че вместо да ги използваме ние сега ще ядем насекоми... ужас. Хора, единствения изход от този абсурд на потребителския формат е построяването на Съзидателно общество, само така ще можем да решим всичките си проблеми.
  • 14
    2
    Владимир Иванов
    Е не е истина ! Наистина ли ще допуснете това противоестествено безумие , да тровят вас и децата ви !? Дотам ли я докарахме, та да изпълняваме като роби всичко което ни внушат, че трябва ? И защо ? Имаме модерни технологии които могат да изхранят цялата планета , а ни водят нарочно към изкуствено създаден глад , та да ядем вече и хлебарки !!! Има начин да се спре тази лудост и хората сами да заявят какво искат ! Прочетох коментара на Надежда, запознах се и с този проект Съзидателно Общество и съм напълно съгласен с идеите им и решенията за справяне с огромна част ! Браво, Гласувам ЗА! Най накрая да намеря нормални хора и шанс за бъдещето!!!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари