ЕС осъди България за неизпълнение на морската стратегия

1
Съдът на Европейския съюз е излязъл с осъдително решение срещу България
Съдът на Европейския съюз е излязъл с осъдително решение срещу България

Съдът на Европейския съюз е излязъл с осъдително решение срещу България

Съдът на Европейския съюз (СЕС) в Люксембург е излязъл с осъдително решение срещу България по делото на Европейската комисия за неизпълнените ангажименти по Рамковата директива за морска стратегия, съобщи Дневник.

Решението отчита пропускането на дадения до края на 2019 г. срок, въпреки че в началото на месец април 2022г Министерството на околната среда и водите (МОСВ) съобщи за приключване на задължението за актуализиране на стратегическия документ.

Според решението на Европейския съд, новите обстоятелства не променят факта, че България не е изпълнила задълженията си в срок.

Ангажиментът, който България не е изпълнила, е да актуализира до средата на 2018 г. първоначалната оценка на състоянието на морската околна среда, критериите за определяне на добро състояние в морската околна среда, както и набора от екологични цели и свързаните с тях индикатори.

През 2020 г. Европейската комисия е започнала делото си пред СЕС. Преди това тя е призовавала българската страна да изпълни задължението за докладване съгласно Рамковата директива за морска стратегия два пъти. Първият е с официално уведомително писмо, изпратено до българските компетентни органи през март 2019 г., а вторият – с мотивирано становище от октомври 2019 г.

Екипът на МОСВ, ръководен от Борислав Сандов, съобщи в началото на април, че ангажиментът е изпълнен на 31 март 2022 г., когато е било финализирано електронното докладване към Европейската агенция по околна среда.

Актуализацията на Морската стратегия е била осъществена на базата на резултатите от договор между Института по океанология при Българската академия на науките и Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда към МОСВ, с активното съдействие на Басейнова дирекция „Черноморски район“ към МОСВ.

С това докладване е приключил първият етап от разработването на втората Морска стратегия на Република България за периода 2022 – 2027 г.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари