ЕС одобри удължаване на Брекзит до 31 януари

0
Европейският съюз определи нова дата за излизане на Великобритания от блока, заяви Туск
Европейският съюз определи нова дата за излизане на Великобритания от блока, заяви Туск Снимка: iStock/Getty Images

ЕС одобри удължаването на Брекзит до 31 януари 2020 г.

„Европейският съюз определи нова дата за излизане на Великобритания от блока – 31 януари 2020 г.“, съобщи Туск, предава БГНЕС.

Премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън поиска Брюксел да удължи срока след натиск от парламента. Депутатите обаче одобриха законопроекта му за развод като цяло, отваряйки възможността да постигнат правилно споразумение и да прекратят драмата Брекзит след повече от три години разгорещен дебат.

Държавите-членки по-рано приеха принципно забавяне, за да избегнат риска от срив и безредици, но някои държави, най-вече Франция, поставяха под въпрос колко време трябва да бъде отлагането.

По-късно днес Джонсън ще поиска Камарата на общините да гласува за предсрочни избори, които той иска да насрочи на 12 декември – след като депутатите имат време да ратифицират сделката за Брекзит.

Той вероятно отново ще претърпи поражение, както и при двата си предишни призива за избори, коментира АФП. Джонсън се нуждае от подкрепата на две трети от 650-те депутати, но няма дори обикновено мнозинство, пише агенцията.

Лейбъристката партия не харесва сделката на Джонсън за Брекзит и заявява, че няма да подкрепи избори, докато заплахата му да напусне ЕС без никаква сделка не бъде премахната.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари