ЕС одобри отсрочката за България за петролното ембарго

1
Брюксел публикува новите санкции срещу Русия
Брюксел публикува новите санкции срещу Русия Снимка: Ройтерс

Брюксел публикува новите санкции срещу Русия

Съветът на ЕС разпространи в петък съдържанието на одобрените в четвъртък вечерта нови санкции срещу Русия заради войната в Украйна, които включват частично ембарго за вноса на руски петрол. В текста се посочва, че България получава временна отстъпка от забраната за внос на руски суров петрол по море, предава БТА.

ЕС въвежда забрана за покупката, вноса или преноса на руски суров петрол и някои петролни изделия. Предвижда се постепенното спиране на този внос да отнеме шест месеца за суровия петрол и до осем месеца за други преработени петролни продукти. Временно изключение се предвижда за вноса на суров петрол по тръбопровод в онези държави от ЕС, които заради географското си разположение страдат от особена зависимост от руските доставки и нямат засега възможности да ги заменят.

ЕС разширява списъка на руските банки, изключени от международната разплащателна система "Суифт", с най-голямата руска банка "Сбербанк", както и с Московската кредитна банка и Руската селскостопанска банка. Добавена е също Беларуската банка за развитие и възстановяване.

ЕС преустановява приемането на още три руски държавни медии - "Россия RTR/RTR Планета", "Россия 24/Русия 24" и канала "Center International". Пояснява се, че тези организации се използват от руското правителство за манипулиране на информацията и за насърчаване на дезинформация за войната в Украйна, включително за пропаганда, с цел дестабилизиране на съседните на Русия страни и на ЕС. Мярката не засяга възможността тези организации и техните служители да извършват дейност в ЕС, например да осъществяват интервюта.

ЕС разширява списъка на руските и беларуските граждани и организации, засегнати от ограниченията за износ на стоки и технологии с двойна употреба. ЕС ще разшири списъка със стоки и технологии, които може да допринесат за технологичното подобряване на отбраната и сигурността на Русия. Това ще включва 80 съставки за производството на химически оръжия, се посочва в съобщението

ЕС ще забрани предоставянето за Русия на услуги от областта на счетоводството, връзките с обществеността, консултациите, данните в облак.

Налагат се санкции на отговорни за зверствата, извършени от руските войски в Буча и Мариупол, както и на руснаци, подкрепящи войната, бизнесмени и членовете на семейства, на олигарси и служители на Кремъл, както и на дружества от областите на отбраната и финансите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари