ЕС налага санкции срещу руския министър на отбраната

0
Новите санкции засягат над 140 дружества и служители на руския военно-промишлен комплекс и участници в доставката на севернокорейско оръжие за Русия
Новите санкции засягат над 140 дружества и служители на руския военно-промишлен комплекс и участници в доставката на севернокорейско оръжие за Русия Снимка: ЕПА/БГНЕС

Броят на включените в списъка мина 2000

Съветът на ЕС утвърди днес окончателно новите санкции срещу Русия, одобрени първоначално в сряда, съобщи върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел. В списъка на санкционираните е добавен руският министър на отбраната Сергей Шойгу.

В съобщение на Европейската комисия са представени подробности за съдържанието на санкциите, които предвиждат допълнително ограничаване на достъпа на Русия до военни технологии, сред които дронове и части за тях, и прибавяне на още 106 лица и 88 организации в санкционните списъци. Така броят на включените в списъка достига над 2000, се посочва в съобщението, предаде БТА.

Новите санкции засягат над 140 дружества и служители на руския военно-промишлен комплекс и участници в доставката на севернокорейско оръжие за Русия. Включени са дружества и граждани на Беларус, които подкрепят руските въоръжени сили. Наложени са също мерки срещу служители в завзетите от Русия украински области и на отговорни за депортирането на украински деца.

ЕК пояснява, че дроновете заемат централно място във войната в Украйна, затова санкциите ще засегнат дружества, които осигуряват на Русия части за такива летателни средства. Отбелязва се, че сред тези дружества има фирми от Китай, Казахстан, Индия, Сърбия, Тайланд, Шри Ланка и Турция, които косвено подкрепят руския военно-промишлен комплекс. Въвеждат се ограничения в търговията с желязо и стомана.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари