ЕС и ООН осъдиха екзекуцията с азот на мъж в САЩ

0
В щата Алабама вчера беше екзекутиран осъдения за убийство Кенет Юджийн Смит
В щата Алабама вчера беше екзекутиран осъдения за убийство Кенет Юджийн Смит Снимка: БТА

В щата Алабама вчера беше екзекутиран осъдения за убийство Кенет Юджийн Смит

Европейският съюз заяви, че "дълбоко съжалява" за екзекуцията на осъден убиец в американския щат Алабама с азотен газ - първият случай, когато този метод е използван в САЩ. „Според водещи експерти този метод е особено жестоко и необичайно наказание“, заяви говорител на ЕС, цитиран от АФП, предаде БГНЕС.

27-членният блок има категорична опозиция срещу смъртното наказание и редовно критикува екзекуциите, извършвани по целия свят. Преди това и ООН предварително порица екзекуцията с азот.

В щата Алабама вчера беше екзекутиран осъдения за убийство Кенет Юджийн Смит, който напразно задържа дъха си, докато служители го задушаваха с азотен газ.

Смит, осъден за убийство през 1988 г. вече е преживял един опит за екзекуция. През ноември 2022 г. властите в Алабама прекратяват екзекуцията му чрез смъртоносна инжекция, след като с часове се опитват безуспешно да вкарат игла за интравенозна инфузия в тялото му.

Екзекуцията на Смит беше първата в САЩ за годината. Миналата година бяха изпълнени 24 смъртни присъди, всички с помощта на летална инжекция. За първи път от повече от 40 години за екзекуция в САЩ се използва нов метод.

Алабама е един от трите американски щати, разрешаваща екзекуция чрез задушаване с азот, при което смъртта настъпва от хипоксия, или недостиг на кислород.

Кенет Смит убил заедно със съучастник през 1988 г. Елизабет Дорлийн Сенет, на 45 години, по поръчка на съпруга ѝ Чарлз Сенет, пастор, който бил силно задлъжнял и изневерявал на съпругата си. Убийството било замаскирано като обир, който уж приключил не както трябва. След това съпругът се самоубил, но полицията успяла да стигне до убийците на жената. През 2010 г. Джон Форест Паркър, съучастникът на Кенет Смит, беше екзекутиран също, припомня БТА.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    3
    до 2
    Аз не съм първата „хлебарка“. Аз съм друга „хлебарка“. Но все пак имам да кажа нещо относно твоята теза за болната приятелка и парите за лечението. И аз мога да намеря много обективни причини да изтрепя сума ти народ, обаче това е не просто неморално, а изключително малоумно. И ако не си се сетил сам, ще ти кажа защо. Ами защото парите за лечението на приятелката му, можеше да ги събере, като обере някоя банка, дето така или иначе дере кожите на обикновените хора (положителна карма), а въпросния боклук е взел поръчка от прелюбодеец, който по подобни подбуди искал да убие съпругата си заради пари. Трябвало е да ги влачат и двамата след някой пикап през близките градчета докато асфалта ги изпили до въжето, ама на, първият се е самоубил. Този даже са го убили прекалено милостиво. Аз ако не дай си боже някой ден изпадна пред такава дилема (твоята хипотеза), има толкова много хора от които мога да открадна пари и пак да съм с чиста съвест: Доган, Костов, Пеевски, ... Даже тука в Русе има повече от един-двама докторчето, космополита, и пак ще се размина с убийство, а този боклук е умъртвил невинен човек. Нищо, ама нищо на тоя свят не го оправдава.
  • -4
    2
    до 1
    Кой си ти хлебарко мазна за да казваш кой е боклук и кой не ? Може любовта на живота му да е била много болна и парите от поръчката да са били нужни за излекуването и, и по този начин да се е стигнало до трагедия. Никой няма право да определя човек лишен от свобода или от живота му какъв е бил. Още повече пикльовци с космати малки пишки, които не знаят, какво е и един час зад решетките. Сгрешил, екзекутиран, лека му пръст. Точка !
  • 5
    1
    русенец
    Другари, че този е бил убиец и то не какъв да е, а поръчков! Едно наказание е не само възмездие, но има и превантивна роля. Ако искате по-бърза и безболезнена смърт, то това е само гилотината, изобретена е от хуманен лекар между другото! Въпросът е не защо САЩ са утрепали боклук с азот, а защо ние не разстрелваме боклуците си!?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари