ЕС даде на Гърция 115 милиона евро

0
Новите суми са предназначени да подобрят положението на бежанците
Новите суми са предназначени да подобрят положението на бежанците

Европейският съюз обяви днес превеждането на 115 милиона евро допълнително, за да помогне на Гърция да се справи с присъствието на голям брой мигранти на нейна територия, предаде АФП, цитирани от БГНЕС.

Това става ден след публикуването на критичен доклад за условията за прием на мигрантите. Новите суми са предназначени да подобрят положението на бежанците в Гърция в очакване на зимата, обясни европейският комисар за хуманитарната помощ Христос Стилианидис: за подобряване на условията в съществуващите центрове и за строителството на нови, както и за оказване на помощ на малолетните бежанци в училищна възраст, които нямат придружители.

Хюман Райтс Уоч публикува доклад, в който изобличава „продължителното произволно задържане“ на деца бежанци в Гърция. Според НПО, която настоява за европейски действия в тази насока, гръцките власти редовно прибягват до такова задържане в малки и свръхнаселени килии, където малолетните пребивават в нездравословни условия в продължение на седмици и дори на месеци, като средната продължителност е 40 дни.

Повече от 850 000 мигранти прекосиха миналата година Егейско море между Турция и гръцките острови Лесбос, Самос, Кос, Хиос и Лерос.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари