Ери Пехливанян можеше да е жива, ако не си беше оставила чантата в колата

6
Планът на двамата престъпници бил само да грабнат оборота от ръцете на Еранухи Пехливанян, но я убили от страх, че ще ги разпознае
Планът на двамата престъпници бил само да грабнат оборота от ръцете на Еранухи Пехливанян, но я убили от страх, че ще ги разпознае

Планът на двамата престъпници бил само да грабнат оборота от ръцете на Еранухи Пехливанян, но я убили от страх, че ще ги разпознае

Една оставена в колата чанта променя завинаги живота на успешно русенско семейство, което бе стигнало до върховете на бизнеса и политиката. За фамилията Пехливанян фаталната дата е 11 януари 2022 г.

Около 18:30 ч Еранухи Пехливанян си тръгвала от една от семейните аптеки в Русе. Взела оборота със себе си и се качила на колата си. Тръгнала да се прибира, когато видяла стоппалка и полицаи. Веднага натиснала спирачките и излязла за проверка, пише вестник „24 ЧАСА“.

Носела документите си със себе си, но оставила чантата в колата, която заключила. Отишла сама до Михаил Михов, който носел полицейска униформа. В тъмното жената не могла да разбере, че е фалшива.

Михов и другаря му Гарабед Веринян наблюдавали жената с месеци. Първоначалният план бил докато мнимият полицай проверява жената, аверът му да притича и грабне чантата с парите. “Полицаят” Михаил щял да погне престъпника и след като го изпусне, да “регистрира” жалбата на жената. Така хем щели да вземат парите, хем Пехливанян да не ги издаде в полицията, защото ще мисли, че вече е подала сигнал.

Това, че тя оставя чантата в заключената кола, принуждава Михов да импровизира. Качил се в автомобила на аптекарката и почнал да ѝ нарежда накъде да кара. Излъгал я, че отиват в 1-во РУ в Русе за справка.

Гарабед се движел зад тях с друга кола. В един момент автомобилите спрели, бандитите ѝ сложили белезници и я преместили в тяхната кола. Взели 20 000 лв., които Пехливанян носела. Тя обаче се изпуснала, че има още пари у дома. Затова престъпниците отишли там. От бързане зарязали луксозната кола на жената по средата на улицата.

Така, без да искат, двамата затруднили разследването. Помогнало им това, че хората решили да вандалстват, вместо да подадат сигнал за изоставен автомобил - ядосани от колата насред платното, ѝ нарязали гумите за няколко дни. Но никой не се обадил нито в общината, нито в полицията. Така криминалистите се заблудили, че самата Еранухи е оставила колата, след като е минала през стъкла, каквито имало наблизо.

Бандитите взели 45 000 лв. и евро от дома на жената. Но се панирали, че ще ги издаде, тъй като първоначалният им план да не разбере кой я обира се провалил.

Затова я накарали да се обади по телефона на съпруга си Бедрос, по това време шеф на групата на общинските съветници в Русе на ГЕРБ. В разговора Пехливанян настоявала той да не я търси, защото е изморена и ще си почива.Така бандитите си спечелили няколко дни, в които да решат какво да правят.

В началото дори не искали да я убиват. Надделяло притеснението, че е видяла лицата и чула гласовете им и може да ги познае. Затова решили да я откарат под двата моста на бул. “Трети март” в Русе.

Според прокуратурата притеснението, че може да бъде разпознат, е на Гарабед. Но той има друга версия и топи Михов.

“Не съм убивал никого. Исках да ѝ запазя живота, но не успях. Още като я видях на паркинга, и му казах: “Недей, аз я познавам, и мъжа ѝ познавам. Арменците са ми сънародници. Недей да правиш нищо”. Извади пистолета и каза, че ще ме застреля”, твърдеше пред съда Веринян. Рзказа, че аверът му имал пистолет “Макаров”.

Прокурорите обаче не дадоха вяра на думите му. Според обвинението 49-годишният Гарабед е удушил Еранухи. Същото смята и съдът.

Той видял на смартчасовника на жената позвъняване от съпруга ѝ Бедрос. Михаил реагирал веднага и опитал да свали и счупи джаджата. През това време Гарабед извадил въже и удушил Ери, както била известна в Русе аптекарката.

Гарабед Веринян удушил Еранухи.

На следващия ден двамата отишли да пазаруват найлонови чували, найлон и трион за рязане. Купил ги Гарабед по заръка на Михаил. След като се снабдили с всичко необходимо, отишли в дома на тъста на Михов в с. Божичен. Там той нарязал трупа на Пехливанян и оставил останките в колата. На следващия ден отишли край Иваново и изхвърлили тялото в река Русенски Лом. После в двора на къщата в Божичен изгорил дрехите и чувалите, за да няма следи. Разделили си парите от грабежа.

Бедрос първоначално не подал сигнал за изчезването на жена си, защото го била предупредила. Но тъй като телефонът ѝ бил изключен, на 14 януари се обадил в полицията и я обявил за издирване. Криминалистите веднага започнали работа. По запис от камера се ориентирали, че тя е отвлечена.

Странична камера около жилището е заснела два мъжки силуета и жената, която се движила специфично с ръце отпред - били вързани със свински опашки. Друга камера пък заснела номерата на автомобил, собственост на съпругата на убиеца Гарабед.

Докато полицията разследвала отвличане, двамата се заели да харчат парите. Веринян погасил бързи кредити в размер на 16 000 лева към няколко фирми. На 17 януари дуото планирало да пътува извън Русе Михов да си купи кола, но били арестувани. Част от парите били намерени от разследващите, както и полицейската униформа. Оказало се, че тя е от охранителна фирма. При разпита двамата признали, че са убили жената, но всеки топял другия.

Престъпниците са от Русе. Познавали са семейство Пехливанян. Гарабед е бивш джудист. Знаел се с Михаил, който е 2 г. по-млад от него, от 4-5 години. И двамата имат досиета. Това на Гарабед е за бракониерски лов и иманярство, а Михов има присъда за документна измама като митничар от 1993 г. - помогнал за внос на контрабанда. Получил 8 г. затвор, но излязъл предсрочно заради добро поведение.

Пред съда той изтъкна, че неговите дрехи не са изгорени именно защото не е участвал в убийството. Окръжните магистрати обаче признаха и него, и Веринян за виновни за грабеж, отвличане и убийство. Дадоха им по 25 г. затвор. Трябва да платят и кръвнина от по 250 000 лв. на съпруга и сина на Еранухи. Двамата ще обжалват присъдите.

Съкрушен, съпругът ѝ напусна политиката, дарява кръвнината

След убийството на съпругата си Еранухи Бедрос Пехливанян напусна общинския съвет в Русе. Там той бе председател на групата на ГЕРБ.

Бедрос и Еранухи Пехливанян

Той освободи поста месец след зловещото престъпление и поне засега не смята да се занимава повече с политика. Бедрос не се появи нито веднъж на делото за убийството на Еранухи. Вместо това той и синът му Рафи бяха представлявани от адвокат Венцислав Великов. Той обясни, че семейството ще дари присъдената кръвнина от 500 хил. лева за благотворителност. Същото ще направят и с 65-те хил. лева от грабежа, които Гарабед Веринян и Михаил Михов трябва да възстановят на фамилията.

Семейство Пехливанян има голяма верига аптеки в Русе. През 2019 г. са имали 67 служители, 10,3 млн. лв. оборот и печалби от 116 хил. лв., сочат данните на сайта уох.bg.

Според последната декларация на Пехливанян пред КПКОНПИ семейството има 6 фирми. Коли не са посочени, нито имоти. През 2016 година обаче обявяват 3 беемвета за 301 600 лева. Двамата декларират 8 депозита за над 540 000 лв. Като налични бившият общински съветник е посочил 13 000 лв. Семейството има 13 имота предимно в Русе за 277 729 лева. Съпрузите декларират акции в “Алианс сървиз” ЕАД, където по онова време съветникът е член на борда на директорите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -5
    8
    До 7
    Страшен тъпанар си! Сигурно като ходиш по улиците хората се обръщат след тебе, така тъпо си и изглеждаш! Но иначе тъпанарите като тебе ти се кефят!
  • 11
    7
    До 6
    И в двата случая на убийства на жени в Русе на обществени места са замесени партия гроб и пари с милиони. Говоря и за журналистката и за аптекарката и двете убийства са извършени от хора с кредити в много лошо икономическо състояние. Хората говорят дали е вярно или не не мога да преценя. Но е факт че и двете убити жени са от богати семейства свързани с партия гроб. Подобни убийства няма на други хора.
  • 11
    6
    До 5
    Какво прикриват? Хайде кажи! Явно си много навътре в случая. Аз виждам една мърша, която лъже и маже за да си спаси задника. Били го заплашвали! Всички го знаят що за стока е. Завистлив мошеник, който го мързи и не му се работи. Ама иначе да убие и прибере чужди пари и да ги покрие бързите кредити може.
  • 5
    5
    Сашо
    Прикриват истината за това убийство. Нещата са много дълбоки и прикрити.
  • 10
    4
    Истината
    Има нещо странно в тази трагедия......
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари