Ердоган загуби Анкара, Истанбул виси на косъм

1
Турският президент претърпя тежък неуспех, след като управляващата му Партия на справедливостта и развитието загуби контрол над столицата Анкара
Турският президент претърпя тежък неуспех, след като управляващата му Партия на справедливостта и развитието загуби контрол над столицата Анкара Снимка: EPA / БГНЕС

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган претърпя тежък неуспех, след като управляващата му Партия на справедливостта и развитието загуби контрол над столицата Анкара за първи път на местни избори.

Все още са оспорвани резултатите и в най-големия град в страната - Истанбул, като партията на президента е на път да признае поражение и там, пише Ройтерс, цитирана от Economic.

Ердоган, който доминира в турската политика откакто преди 16 години дойде на власт и управлява страната си с все по-строга власт, провеждаше неумолима кампания в продължение на два месеца преди гласуването в неделя, което той определи като "въпрос на оцеляване" за Турция.

Но ежедневните митинги на президента и преобладаващото подкрепящо медийно отразяване не успяха да спечелят столицата на страната или да осигурят окончателен резултат в Истанбул, тъй като икономическият спад в Турция оказваше силно влияние върху избирателите.

Турските телевизионни оператори заявиха, че кандидатът на опозиционната Народнорепубликанска партия (CHP) Мансур Явас е спечелил ясна победа в Анкара. А преброяването на гласовете в Истанбул е било толкова близо, че и двете страни обявиха победа.

"Хората гласуваха в подкрепа на демокрацията, те избраха демокрация", заяви лидерът на опозицията Кемал Киличароглу, заявявайки, че неговата светска Народнорепубликанска партия е взела Анкара и Истанбул от Партията на справедливостта и развитието и е задържала своята крайбрежна крепост в Измир, третият по големина град в Турция,

Поражението за ислямистката партия на Ердоган в Анкара е значителен удар за президента. Загубата на Истанбул, където той стартира политическата си кариера и служи като кмет през 90-те години, ще бъде още по-голям символичен шок и по-широк знак за намаляване на подкрепата към него, коментира Ройтерс.

Партията на Ердоган обяви, че в Истанбул бившият премиер Бинали Йълдъръм е победил съперника си от опозицията Екрем Имамоглу с едва 4000 гласа - и двамата кандидати са получили над 4 милиона гласа. Имамоглу пък каза, че е имал преднина от 28 000 души, без да са включени само 2000 гласа.

В реч пред поддръжниците си в Анкара Ердоган изглежда е приел поражението в Истанбул, въпреки че твърди, че повечето квартали в града са били държани от неговата партия. Партията ще обжалва резултатите, когато е необходимо, добави той.

Източник: Economic.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари