Ердоган се зарече: Ще поставим на колене терористите

0
Турция погна кюрдите след атентата в Анкара
Турция погна кюрдите след атентата в Анкара

Часове след кървавия атентат в Анкара в неделя вечерта Турция започна мащабна кампания срещу Кюрдската работническа партия (ПКК), която обвини, че стои зад атаката, пише вестник "Труд'.

11 турски военни самолета нанесоха рано в понеделник въздушни удари по 18 позиции на ПКК в Северен Ирак. В три града в Югоизточна Турция с предимно кюрдско население пък бе въведен полицейски час. А десетки души бяха задържани при акции срещу ПКК в Истанбул и Адана.

Действията дойдоха след заканата на президент Реджеп Ердоган да "постави на колене" терористите. „Терористични групи вземат цивилни за мишени, защото губят битката със силите за сигурност“, се посочва в изявление на Ердоган, в което се подчертава, че „подобни атаки само засилват решимостта на Анкара“.

Късно в неделя в турската столица прогърмя експлозия. Взривът е бил кола бомба, задействана от жена камикадзе, която е загинала. Имало е още един атентатор - мъж, турски гражданин, свързан с ПКК, твърдят разследващите. На място загинали 30 души, а от раните си по-късно издъхнали още 6-има. Най-малко 125 са ранените, като поне 15 са в критично състояние.

До късно вчера нито една групировка не бе поела отговорност за атентата, но властите в Анкара посочиха като виновник ПКК. Турски медии съобщиха, че атентаторката е Сехер Чагла Демир, която членувала в ПКК от 2013 г., срещу която е водено дело, но не е осъдена. Била родена през 1992 г. в Карс край арменската граница. Идентифицирана била по отпечатъци от откъснатата й ръка, открита на 300 м от взрива.

Световни лидери и организации осъдиха кървавия атентат и изразиха съболезнованията си към близките на загиналите и турския народ.

Източник: Вестник Труд
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари