Епидемиологът Мира Кожухарова става съветник на служебния здравен министър

0
Според нея маските на закрито може да отпаднат там, където има по-малко хора
Според нея маските на закрито може да отпаднат там, където има по-малко хора Видео: bTV

Според нея маските на закрито може да отпаднат там, където има по-малко хора

Епидемиологът проф. Мира Кожухарова става част и от екипа на служебния здравен министър Стойчо Кацаров.

„Приех поканата да стана съветник с голямо удоволствие и благодарност. Въпрос на дни е това да стане официално“, каза в „Тази сутрин“ тя.

Появи се информация, че ѝ е предложено да стане главен държавен здравен инспектор, но проф. Кожухарова каза, че подобно предложение не ѝ е отправяно.

Според нея към момента няма нужда противоепидемичните мерки в страната да бъдат променяни, тъй като са адекватни.

„При увеличаване на процента на ваксинираните хора, което е най-важното, бихме могли да намалим местата, на които е необходимо да се носят маски, например“, каза епидемиологът.

„Следя какво се прави в другите страни и ми прави впечатление, че в САЩ вече казват, че напълно ваксинираните и преболедувалите могат на много места, с изключение на градския транспорт, да бъдат без маски, коментира проф. Мира Кожухарова.

Тя заяви, че би предложила подобно нещо, но се бои, че в момента процентът на ваксинираните хора в България не е достатъчен – особено процентът тези в напреднала възраст. Според нея маските на закрито би могло да отпаднат там, където има по-малко хора.

Епидемиологът допусна, че може да има и следваща вълна на коронавируса, тъй като всички пандемии протичат в няколко последователни вълни.

Относно ваксинацията на деца тя смята, че не са приоритет, а възрастните хора, защото при тях заболяването протича тежко и се стига до фатален край.

Проф. Кожухарова коментира и одобрения от евролидерите цифров сертификат за пътуване в ЕС, който ще бъде валиден от 1 юли. Според нея това е опит да се въведе ред. По думите ѝ ще има пречки за пътуване за хората без сертификат и по-добре човек да го има.

"Нашата информационна система обаче има нужда от коригиране. Има месец и нещо до 1 юли и би трябвало да могат да я адаптират", коментира тя.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Обикновен работен ден на ВИК - Русе.
Бригадир се обръща към работниците:
- Засега копайте тук, а аз ще ида да проверя къде трябва...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари