ЕП: България е заплашена от санкции, ако не приеме Истанбулската конвенция

0
Документът беше приет от съюза на 1-ви юни, въпреки недоволството на няколко държави
Документът беше приет от съюза на 1-ви юни, въпреки недоволството на няколко държави Видео: NOVA

Документът беше приет от съюза на 1-ви юни, въпреки недоволството на няколко държави

Санкции очакват страната ни, ако откаже да приложи Истанбулската конвенция. Това предупредиха от Европейския парламент. Документът беше приет от съюза на 1-ви юни, въпреки недоволството на няколко държави, сред които и България.

Според експерти всички документи, одобрени от Съвета на Европейския съюз, автоматично влизат в законодателствата на държавите-членки, дори да са определени като противоконституционни в съответната страна. Адвокати по наказателно право обаче обясниха, че конвенцията е смесен международен договор, който няма да подмени нашите закони, но ще съдейства да се преодолеят редица недостатъци, свързани с превенция и защита на домашното насилие.

Истанбулската конвенция урежда съдебно сътрудничество по наказателни дела в рамките на Съюза, казват адвокати. Най-вече в частта с осигуряване на убежището на жертвата и забрана за връщане на насилника в съответна страна.

Да речем, че съпруг счупи ръката на съпругата си, заради това, че не е доволен от изпълнението на нейните домакински задължения - тук сме изправени пред "джендър" базирано насилие, т.е. насилие основано на пола и социалната му роля. В тези случай, за да бъде образувано наказателно дело, е необходимо жертвата да подаде сигнал до Прокуратурата”, разказа пред камерата на NOVA Силвия Петкова, адвокат по наказателно право .

Именно определението за "пол" в документа стана причина за серия от протести у нас против конвенцията.

Написаното се опитва да прокара път, да отвори една вратичка за разграждане, завземане на концепцията за пол от биологичен към социален спектър. Всичко това, което отвори кутията на Пандора в редица западни държави за едни законови промени, които в крайна сметка водят до легалната смяна на пола - нещо, което ВКС отхвърли в България преди няколко месеца", коментира политическият анализатор Кристиян Шкварек.

Силвия Петкова допълни още, че т.нар. "джендър" идеология е „свързана по-скоро с насърчаване на равенството между половете, което всъщност стои и в основата на защитата от домашното насилие”.

Вицепрезидентът на Европейския парламент Евелин Регнер, заяви, че въпреки различния прочит на конвенцията у нас, България трябва да я приложи в законодателството си.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    10
    коментиращ №8
    Под „строго полови престъпления“, да се има предвид сурогатно майчинство или измами с майчинство, които по самото си ествество са характерни само за единият пол. Иначе преди 2-3 години, ако не ме лъже паметта имаше широко разпространена информация за изнасилване от жена на двама мъже с дръжка от метла или нещо в този стил, така че - да, жените също могат да изнасилват, Да, социалната роля е също влияе на "справедливостта". Тук няма как да не се съглася. На запад жените в затворите са 2 пъти повече от тези в България. Обществената ни структура е различна.
  • 4
    9
    до 8
    Не знам под „строго полови престъпления“ дали имаш предвид изнасилванията. Обаче те се изнасилват и по затворите, а там половете са разделени един от друг. От друга страна изнасилването е сексуално престъпление, тоест от английски (sex - пол) е едно и също. И изобщо проблемът възниква, когато се опитваш да налагаш разбиранията на една култура на друга, а културата е определяща за езика и оттам неразбирането. Думата gender на английски не е точно пол, а е свързана с някаква роля, каквато даже не мога да нарека социална, например взаимоотношението болт-гайка или нипел-муфа. На български най-близкото е може би род (мъжки / женски род) поне по отношение на спреженията, обаче има прекалено много други разлики и явно за това не се използва. Също така, смятам, че е много некоректно да се говори за „равенство“ между половете. Половете категорично не са равни, както не са равни ябълка и круша, но пък е грешно да се сравняват. Точният термин, и мисля, че някои го употребяват, е равноправие между половете. А за „мястото, където е заровено кучето“ (политическия елемент) определено имаш 👍 от мен.
  • 3
    8
    Развивам коментар №7
    Колегата коментиращ под мен е прав! Приницпно престъпленията нямат пол (като изключим строго половите престъпления). Решението е строго политическо коректно и няма нищо общо с правосъдието, справедливостта или равенството между половете.
  • 4
    7
    ...
    „Да речем, че съпруг счупи ръката на съпругата си, заради това, че не е доволен от изпълнението на нейните домакински задължения - тук сме изправени пред "джендър" базирано насилие, т.е. насилие основано на пола и социалната му роля....“ Не, това не е насилие основано на пола. Ако 120-килограмова жена счупи ръката на 65-килограмовия си съпруг, също ли е „gender“ насилие? А ако 160-килограмов педа* счупи ръката на 70-килограмовия си партньор на семейни начала (нали у нас още не са позволени еднополовите бракове, или греша) , пак ли е „gender“ насилие? А ако 60-килограмов каратист счупи ръката на 90-килограмов виолончелист, пак ли е „gender“ насили? Стига глупости! Насилието няма пол. Жертвите са всякакви. Законът трябва да защитава всички, без значение от пола и физическото им състояние. Не ни трябва закон, който дискриминира. Трябват ни институции, които РАБОТЯТ.
  • 18
    6
    До 5-ия анал_лизатор:
    Неуважаеми идиоте, манджата е при товарищ Путин! А на теб ти подхвърлят като на куче жалки огризки от €врогейския съюз, та затова ти се налага да заработваш допълнително с лизане на американско-чуфутски ануси! Нека да ти е вкусен и сладък десертът довечера! И не забравяй да целунеш детето си с тая лайняната уста, и да му обясниш откъде и как точно във вашето семейство идва храната!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари