ЕНЕРГО-ПРО скочи срещу Мая Манолова

0
Позиция на ЕНЕРГО-ПРО относно твърдения на омбудсмана на Република България Мая Манолова
Позиция на ЕНЕРГО-ПРО относно твърдения на омбудсмана на Република България Мая Манолова Снимка: БГНЕС

Позиция на ЕНЕРГО-ПРО относно твърдения на омбудсмана на Република България Мая Манолова, направени пред медиите

ЕНЕРГО-ПРО изразява категорично несъгласие с направените от омбудсмана на Република България Мая Манолова на 4 юли пред една от водещите телевизионни медии изявления във връзка с арбитражни дела, страна по които е ЕНЕРГО-ПРО.

Част от твърденията на г-жа Манолова създават погрешни внушения сред обществеността. Твърдението, че съществува много честа практика да се завеждат арбитражни дела без арбитражна клауза, в които участва ЕНЕРГО-ПРО, не отговаря на истината. Започването на арбитражна процедура е възможно само при наличие на документално съгласие от двете спорещи страни.

Твърдението, че ЕНЕРГО-ПРО има собствен арбитраж категорично не отговаря на истината. Арбитражните органи са независими съдебни институции, които са учредени и работят според законите на Република България. ЕНЕРГО-ПРО не може да влияе на решенията на нито една съдебна институция в България, включително и на арбитражните съдилища. Като активно функциониращо предприятие ЕНЕРГО-ПРО сътрудничи с различни специалисти и дружества, предоставящи юридически услуги. Но политиката на компанията да предлага на клиентите си преимуществата на облекчения арбитражен механизъм за разрешаване на спорове не е свързано и не оказва влияние върху избора на дружества, извършващи юридически консултации и услуги по конкретни въпроси.

ЕНЕРГО-ПРО води арбитражни дела за неправомерно потребление на електрическа енергия. Това са случаите, при които електроенергията е консумирана, но не е отчетена и заплатена от клиента. Арбитражните дела са едва 6% от общия брой дела, които компанията е водила за неправомерно потребление на електрическа енергия през последните години. Останалите 94% от делата, свързани с корекция на сметки, са водени или все още се водят в гражданските съдилища.

ЕНЕРГО-ПРО не приема твърдението, направено във връзка с разноските по дела, водени от ЕНЕРГО-ПРО Мрежи и ЕНЕРГО-ПРО Продажби, че няма смисъл двете дружества да подават искове, за да събират своите вземания от длъжниците. Това твърдение не съответства на българското енергийно законодателство, според което ЕНЕРГО-ПРО Мрежи и ЕНЕРГО-ПРО Продажби са отделни лицензирани по Закона за енергетиката предприятия, чиято дейност е отделена и които предоставят на клиентите си различни услуги – разпределение и доставка на електрическа енергия. Двете дружества имат отношения с клиенти независимо едно от друго и събират напълно различни вземания от своите длъжници.

Следвайки добрите европейски практики чрез използването на арбитражна процедура, ЕНЕРГО-ПРО дава възможност за постигане на бързо и ефективно разбирателство по спорове. Арбитражното производство значително намалява както разходите за юридически услуги, така и времето за решаване на спорове, които възникват във връзка с услугите и дейността на дружествата на свободния и регулирания пазар на електрическа енергия. На нито един клиент на ЕНЕРГО-ПРО не е отказан свободен избор на съдебна институция в случай на спор. Нещо повече, клиентите на дружеството във всеки един случай имат възможността да изберат дали спорът да се разгледа в арбитражен съд или в общите съдилища на Република България.

Въпросът за наличието на арбитражна клауза в документите на ЕНЕРГО-ПРО е разгледан от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) през 2015 г. Комисията излезе със заключение, че наличието на арбитражна клауза и начинът, по който тя присъства в бланките, отговаря на българското законодателство. Отделно от заключението на КЕВР, изписването на арбитражната клауза в документите на компанията бе разгледано от Комисията за защита на потребителите и е съобразено с указания на Комисията, дадени на ЕНЕРГО-ПРО през 2015 г.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари