„Енерго-про“ съди България

0
„Енерго-про“ започна подготовка по сегашното дело още в началото на миналата година
„Енерго-про“ започна подготовка по сегашното дело още в началото на миналата година

Доставчикът на ток в Североизточна България „Енерго-про“ заведе дело срещу България в арбитражния съд към Световната банка във Вашингтон. Мотивът е умишлено причиняване на загуби.

Преди две години дело срещу страната в същия арбитраж заведе и доставчикът на ток в Южна България - ЕВН. Представител на България по него е американската адвокатска кантора „Уайт енд Кейс“, която води и делото в защита на страната ни срещу „Росатом“ за АЕЦ „Белене“.

„Енерго-про“ започна подготовка по сегашното дело още в началото на миналата година. Причина за него са решенията на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за определяне на цените на тока от последните години. Не е ясна сумата, за която дружеството претендира. Самият арбитраж е стартирал на 28 май, като се чака назначаването на трибунал.

Междувременно най-големите бизнес организации в страната се обявиха срещу начина на определяне на цените на тока. Българската стопанска камара (БСК), Конфедерацията на индустриалците и работодателите в България (КРИБ) и Българската търговско-промишлена палата (БТПП) вчера излязоха със съвместно становище.

Според тях КЕВР продължава да субсидира цените на тока за бита през тези за бизнеса, като използва съществуващия и преди модел за ценообразуване.

Преди седмица регулаторът предложи цените на бита да се увеличат с 2% от 1 юли. В същото време енергията за бизнеса ще поскъпне с 20% за големите предприятия и с 15% - за по-малките, твърдят работодателите. Според тях освобождаването на пазара от началото на следващата година е безсмислено, при положение че 90 на сто от тока у нас се произвежда от големи държавни компании.

„Стимулира се не намаляването, а „обосноваването“ на все по-големи разходи. Така неефективностите в енергийната система растат и вместо да бъдат санкционирани, се калкулират в цените“, казват от бизнес организациите.

Източник: Вестник Труд
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари