Енергийният министър: Сделка за газ на двойно по-ниска цена няма

0
Александър Николов отрече опорката на ГЕРБ, че ден след започване на войната в Украйна, през нощта, на газовата борса е сключена сделка за повече от 4000 мегаватчаса на половин цена
Александър Николов отрече опорката на ГЕРБ, че ден след започване на войната в Украйна, през нощта, на газовата борса е сключена сделка за повече от 4000 мегаватчаса на половин цена Видео: NOVA

Александър Николов отхвърли обвиненията на ГЕРБ

Сделка за газ на двойно по-ниска цена няма - това заяви министърът на енергетиката Александър Николов относно твърдението на ГЕРБ, че ден след започване на войната в Украйна, през нощта, на газовата борса е сключена сделка за повече от 4000 мегаватчаса на половин цена, предаде NOVA.

„Не се наблюдава намаляване на налягането по трасетата, свързани с „Газпром”. Към момента проблем за електроенергийната система няма", обясни той. 

Още от средата на февруари добивът от газохранилището в Чирен е ограничен до минимум или преустановен, когато е възможно, обясни Николов.

„Булгаргаз” няма сключена сделка на конкретната дата. Съответно компанията не е в никакво нарушение на договори. Налице са всички основания, които да не водят до риск от спиране или ограничаване на доставките. Допълнително Българският енергиен холдинг и правителството са приели мерки за това", каза още Николов.

„Булгаргаз" отправи искане към големи търговци на втечнен газ, опериращи в региона, за предоставяне на оферта за доставка на количества през март, в случай на преустановяване на доставките от "Газпром". Към момента получените предложения ценово не отговарят на изискванията на "Булгаргаз", така че да няма допълнително увеличаване на цената на потребителите у нас, твърди енергийният министър.

Новините за опашките по бензиностанциите са спонсорирани от ГЕРБ-СДС, смята Николов. По думите му изнесените твърдения от последните два дни не са просто неверни, а са откровени лъжи.

„Ако някой си прави илюзията, че подобни опити за политически дивиденти, трупани на гърба на обществото, във време на геополитическа криза , за мен е обидно”, каза още министърът на енергетиката.

По думите му въпреки, че има относително успокоение в Щатите относно цените на петрола,  отново се наблюдава растеж на цената. Съответно разходите за производство на каквито и да било горива в България оперативно нарастват.

В момента спрямо 2021 г. има с около 15% повече количество горива. Дизелът през март миналата година е бил 210 млн. литра, а през тази е 243 млн. литра. Наличностите от бензин са 53 млн. литра при 48 млн. литра преди година, поясни Николов.

Той посочи и че цените на нефта през последния месец са скочили значително, което допринася и за поскъпването на горивата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари