Енергетиците искат отлагане на излизането на битовите потребители на свободния пазар

3
Протестиращите имат 6 искания към управляващите
Протестиращите имат 6 искания към управляващите Снимка: БТА / Елица Иванова

Протестиращите имат 6 искания към управляващите

Шест са исканията на протестиращите миньори и енергетици, съобщиха от пресцентъра на Конфедерацията на труда (КТ) "Подкрепа". Първото от тях е за осигуряване на механизъм за капацитет на въглищните централи, като критична инфраструктура на енергийната система за страната.

Друго искане е за незабавно изпълнение на решенията на Народното събрание от 31 януари 2020 и 12 януари 2023 г., съобщи БТА.

Протестиращите, според КТ "Подкрепа", искат и веднага да се започне изработване на енергийна стратегия до 2050 г. със задължително участие на социалните партньори.

Отлагане на либерализацията на енергийния пазар за битови потребители от януари 2026 г. до достигане на средноевропейски нива на домакинствата в положение на енергийна бедност е друго искане. Настоява се още за прозрачност на процедурите по инвестиционните намерения и включване в териториалните планове (ТП) на централите, мините и засегнатите общини в съответните региони с техните проекти. Шестото искане е за "категорично отпадане от ТП на предприятие за конверсия на въглищните региони".

Продължават протестите на миньорите и енергетиците и днес. Вече четвърти ден са затворени възлови точки на движение в Стара Загора, блокирана е автомагистрала "Тракия". Вчера протестиращите не приеха поканата на министър-председателя акад. Николай Денков за среща.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари