Енергетиците бойкотираха срещата при Николай Денков

0
Премиерът даде извънредно изявление
Премиерът даде извънредно изявление Снимка: БГНЕС

Премиерът даде извънредно изявление

Имаме реални факти и прогнози, а не политически измислици. За да има съгласие, трябва да има разговор, за да бъде чут всеки и да се намери най-доброто решение. Това заяви премиерът Николай Денков, след като среща между него и енергетиците не се състоя, предаде БГНЕС.

Днес поканихме синдикалните организации, те засега отказват да дойдат. Така няма да решим проблемите в енергетиката, всички трябва да са готови за откровен разговор.

Териториалните планове не затварят мини и ТЕЦ-ове, подчерта Денков.

Той посочи, че с предаването на документите, преговорите с Европейската комисия тепърва започват, като отбеляза, че ще се водят преговори в частна "Енергетика" в ПВУ.

Премиерът отбеляза, че териториалните планове очертават какво България ще направи с европейското финансиране, за да осигури бъдеще на хората в тези региони.

Той отново подчерта, че ние сме последни в тази дейност по предаване на Териториалните планове и имаме точно 2 месеца преговори с ЕК.

Няма да има решение с протести или блокади и волно или неволно подклаждане на политически амбиции, да започнем преговори, за да работим заедно по въпросите. Никой освен правителството и синдикатите заедно не може да се справи с тази дълго отлагана задача, добави още Денков.

Той посочи, че тези 4 млрд. лв. са предназначени за развитие на съответните региони, те могат да ги преобразят, те са налични, но трябва да ги поискаме по подходящия начин, спазвайки европейските правила.

„С Териториалните планове България не поема ангажимент да закрие определени мощности, свързвани с производството на ток от въглища“, поясни премиерът.

Денков добави, че предадохме Териториалните планове на последната възможна дата. „Те трябва да получат одобрение от ЕК и от всички държави-членки до 31 декември т.г.“, каза още той и отбеляза, че имаме точно 2 месеца преговори с ЕК.

Премиерът допълни и че 2038 е годината, преди която няма да спре производството на ток от въглищни централи. „Имаше искания от протестиращи да отпадне датата 2026 г. по отношение на ТЕЦ Бобов дол – да, тя е премахната от предадените Териториалните планове в ЕК. Няма дати за затваряне на конкретни въглищни централи, които имаше в предишни версии. Ще подсигурим необходимите базови мощности от въглищни централи поне до 2038 г., за да гарантираме националната сигурност“, каза още той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    Днешните лудити
    Съвременен смисъл Днес „лудит“ се употребява за тези, които се противопоставят на индустриализацията, автоматизацията, компютризацията или на новите технологии изобщо. Припомнете си тази част от историята на Англия от началото на 19 век. И най-вече - как завършва отпорът на ретроградните.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари