Емил Велинов: Като стана патриарх, Неофит дълго си седеше в Русе

1
Патриарх Неофит допринесе за скрепване на връзката между държава и църква
Патриарх Неофит допринесе за скрепване на връзката между държава и църква Снимка: bTV

Патриарх Неофит допринесе за скрепване на връзката между държава и църква

Това каза началникът на отдел „Протокол“ на Светия синод Емил Велинов в предаването „Тази сутрин“ по bTV.

Негово Светейшество почина почина на 13 март. Тленните му останки са изложени за поклонение в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“. През целия ден миряните ще могат да отдадат почит и да се сбогуват с патриарха.

„Когато при него идваха управници, той уж на шега казваше някои неща, а те после се случваха. Такъв беше той“, добави Велинов.

Той разказа и че е познавал Неофит като приятел, който никога не му е отказвал среща.

„Днес с усмивка си спомням за него. Той не си е тръгнал. Той е в мен. Мога да си говоря с него и знам какво ще ми отговори в този моемент. Спомням си като стана патриарх, той дълго си седеше в Русе, обясни Велинов.

Началникът на отдел „Протокол“ на Светия синод си спомни и Марин Райков, който като е станал премиер, е искал да отиде при него.

„Въпреки че беше в Русе, той отиде, а патриархът ме пита: „Да стопля ли баницата? Винаги така се шегуваше и вратите му бяха отворени за всички нуждаещи се. Беше сърдечен“, каза още Велинов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари