Емил Табаков: Нямам никаква надежда, че може нещо да стане както трябва с нашите политици

6
Русенският маестро има опит в политиката
Русенският маестро има опит в политиката Снимка: Румен Добрев/Площад Славейков

Как блестящи инструменталисти и диригенти се отнасят към изборите?

Фестивалът мартенски музикални дни в Русе по традиция завършваше с деветата симфония на Бетовен. Тъй като в последните 18 дни Русе бе музика, музикантите обсъдиха неизбежно и политиката, предава БНР.

Как блестящи инструменталисти и диригенти се отнасят към изборите?

Русенецът маестро Емил Табаков:

Аз съм бил в политиката, бил съм и министър, обаче нещата се развиват по такъв начин, че че аз нямам никаква надежда. Нямам надежда, че може нещо да стане с нашите политици. Разбира се, че ме интересува какво става и как, но не става така, както трябва, и да е трайно, така че не става каквото трябва да стане”.

Професор Пламен Джуров, чието име в продължение на 36 години се свързваше със състава “Софийски солисти” направо постави диагноза на обществото ни, а политическата ситуация илюстрира музикално с “Оцелелият от Варшава на Шоьнберг”.

“Има няколко типа недостатъчност е в нашата страна, това ме дразни. Единият е сърдечна недостатъчност. Не изглеждаме по най-добрия начин като общество, особено ако следите социалните мрежи - лоши реакции, припряни, повърхностни. Другото е умствена недостатъчност! Празни клишета, повтарят все едно и също. Няма защо да слушаш! Или решете конкретно нещата или направете един план, който да ни обедини. Обществото е толкова разнебитено, че хората се съмняват, че вече сме нация”...

Джуров е категоричен, че трябва да оправим първо поведението си и средата около нас, започвайки от просташкото поведение, боклуците и драсканиците.

"Светът е малко по-различен от това, което се вижда при нас. Тук се гласува главно за партии. Аз лично гледам от всички партии, защото имам познати приятели във всички партии, и търся човека, който знам, че ако се захване с работа, ще има резултат. Това ще бъде моят ход".

Третият от големите е професор Минчо Минчев - брилянтен цигулар с успешна кариера както като инструменталист, така и като преподавател.

"Ще гласувам, защото съм гласувал винаги и ще съм радостен моят глас да се прибави към тази политическа сила, която ще доведе нещата към просперитет и бъдеще, в което да е “да не кретаме. Ако се краде по-малко, тази държава България ще бъде на друго ниво. Това е моето убеждение".

Поколението български звезди на класическата музика, което е в средата на творческия си път, на фестивал бе представено от баса Мартин Цонев и цигуларите Николай Минчев и Светлин Русев. Цонев сподели:

"Гласувам, където е възможна, както е възможно. Важно е. България мисля, че има нужда от завръщане на етиката. Това ще реши много въпроси. Не сме сърцето на Европа. Разбира се, изборът винаги трябва да Европейския съюз, трябва да уравновеси тази везна на политически радикалисти”.

Минчев е категоричен:

“Когато хората се обединят и отидат с много висок процент от населението да гласуват, тогава има някаква реална възможност нещо да се промени. Има какво да се желае и много се надявам скоро да тръгнем към по-светло бъдеще”

Русев допълни, че е “абсолютно задължително” всички да гласуват

Искам България да честна, искрена и с щастливи хора”.

Цигуларката Лия Петрова и перкусионистката Виви Василева също се интересуват от политика, макар че Лия живее в Париж, а Виви дори е родена в Германия.

“Изключително важно е да заемем позиция за собствения си живот”, призова Петрова, на която и се иска “България да е страна, която не се свързва по никакъв начин с корупцията”

Василева допълни, че демокрацията навсякъде е много лабилна и “затова всеки от нас е отговорен да се интересува от политика. Според нея европейците “сме много по-еднакви, отколкото си мислим”.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    2
    Leonardo
    Въпреки циганизацията и оглупяването , натрапвани през последните десетилетия , българската нация не е съвсем загубена и зомбирана , както други нации. Въпреки . Кой разбрал - разбрал.
  • 8
    1
    Прав си Емо
    Само "погледни" как един внук на убиец от комунистическото ни минало, "убива" всичко наред
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари