Емил Кошлуков не вижда щета за БНТ, ако остане директор

0
Настоящият директор призна, че по време на мандата му БНТ е получила редица актове от СЕМ
Настоящият директор призна, че по време на мандата му БНТ е получила редица актове от СЕМ Снимка: БГНЕС

Настоящият директор призна, че по време на мандата му БНТ е получила редица актове от СЕМ

Настоящият генерален директор на БНТ Емил Кошлуков не вижда потенциална репутационна щета за БНТ, ако бъде преизбран за генерален директор на БНТ. Това стана ясно във вторник, когато Съветът за електронни медии (СЕМ) изслушва финално концепциите на 8-те претенденти за шеф на БНТ.

На въпрос дали, ако получи следващ мандат ще върне на работа уволнените журналисти, той посочи, че част от тях са възстановени от съда, но след това отново са подали молби за напускане.

“В случая с Горан Благоев, той подаде молба за напускане. Боряна Тончева - съдът я върна, тя сама пожела да напусне. Кедъра (спортният журналист - Камен Алипиев) си завърши висшето образование и може да се върне”, каза по време на изслушването Кошлуков, цитиран от Mediapool.bg.

На въпрос защо БНТ пусна фалшива новина, свързана с Народния съд около протестите на “Изправи се, мутри вън”, Кошлуков посочи, че репортерите не са проверили, но и “те са хора и правят грешки”.

Той призна, че по време на мандата му БНТ е получила редица актове от СЕМ, но нямало такъв за погазване на свободата на словото.

"Няма акт, който да атакува свободата на словото. Минеков (служебният министър на културата Велислав Минеков) подаде за право на отговор, съдът го отмени, посочи той. Макар и да гостува в предаването още от деня през юни м.г. Минеков не успя да получи право на отговор по повод "отправени обидни квалификации" от Кошлуков към него и семейството му.

На въпрос защо “Сънчо” не е в ефира на БНТ, Кошлуков отговори - защото никой не си ляга в 8 часа. Членът на СЕМ Симона Велева, каза, че нейното дете си ляга.

"Сънчо не е махнат, по БНТ 2 е", каза Кошлуков.

Кошлуков уточни, че е работил в много телевизии и биографията му е на демократ, антикомунист.

"Първо никога не съм членувал в партия “Атака”, в много телевизии съм работил", каза той.

Именно около работата му в партийната телевизия “Алфа” се разгоря и един от скандалите в опитите му да стане генерален директор на БНТ. Кандидатирайки се за генерален директор на БНТ през 2017 г., Кошлуков покри критериите за трудов стаж, посочвайки, че през последната година е бил програмен шеф в телевизия "Алфа" на партия "Атака". Дотогавашният му ръководен стаж в на ТВ7 и Нюз 7, финансирани от фалиралата КТБ, не бе достатъчен да покрие изискването. Представеният документ обаче породи съмнения дали Кошлуков въобще е бил програмен директор на телевизията на Волен Сидеров, защото още тогава служители от партийната медия твърдяха, че никога не са го виждали.

Конкурсът през 2017 г. бе спечелен от Константин Каменаров, който малко по-късно покани Кошлуков за програмен директор на БНТ 1.

През април 2019 г. обаче Каменаров напусна поста заради присъда за шофиране в нетрезво състояние и СЕМ без колебание назначи Кошлуков за временен шеф на БНТ. Престоят в обществената телевизия му осигури легитимен стаж на ръководна длъжност и той се кандидатира с летящ старт за генерален директор. Трудовият стаж в партийната телевизия на "Атака" изведнъж бе заличен от подробната биографична справка, публикувана на сайта на БНТ.

70% подкрепа от анкета на синдикатите

Комисарите не пропуснаха да попитат Кошлуков и за анкетата на синдикатите на БНТ, които направиха допитване до журналистите, което изкара, че 70.1% от журналистите в медиата искат той да продължи да я ръководи.

"Анкетата е анонимна, това е идея на синдикатите, то е само за служители. Дали е проведено добре или зле могат да кажат самите синдикати", каза той. Кошлуков не се съгласи с твърдение на комисарите, че няма как да има обективни резултати, тъй като журналистите може да се притесняват да гласуват против настоящия си шеф.

Комисарите се поинтересуваха и за заплатата на Кошлуков, която по закон възлиза на възнаграждението на председател на комисия в НС. Законът позволява обаче да се гласува и процент отгоре. Кошлуков увери, че не получава процентното доплащане.

"Когато започнах първите 3 месеца е била увеличена, възстанових парите и не получавам процент над разписаното по закон", каза той.

На въпрос защо е плащано на външна фирма за маркетинг, при положение, че БНТ има щат от 57 човека, Кошлуков заяви, че е развилил договора и плащания не е имало.

Венелин Петков: Ще разваля "силозната култура" в БНТ

Другият претендент Венелин Петков заяви, че ще сложи край на "силозната култура" в БНТ. Той обясни, че под това понятие разбира дадени журналисти да работят само с тесен кръг колеги, да пазят информация. Петков обясни, че така се прави дублиране на дейности.

Той обяви, че БНТ 2 трябва да стане новинарски канал, за да бъде гледаем.

За БНТ 2 и БНТ 3, които са слабо гледаеми Петков предлагат да се премахнат за ефирно излъчване от мултиплекса и така държавата щяла да си спести по 6 млн. лв. на година. Идеята на Петков е тези по-малко гледаеми канали да стигат до зрителите само кабелен път, който в момента има над 90% покритие.

За БНТ 3, спортният канал на обществената медиа, Петков каза, че няма закупени права за нито едно значимо състезание и мястото и концепцията му трябва да се преосмислят.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Приемате ли тази жена за Ваша законна съпруга?!?!
- Приемам!
Отчето погледнал към младоженката и рекъл: - Момче, пак те питам..

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари