Емил Коларов: Ресторантите са на загуба при работа на 50% от капацитета си

0
От 1 март 30% от обектите в бранша не успяха да отворят врати
От 1 март 30% от обектите в бранша не успяха да отворят врати Видео: Евроком

От 1 март 30% от обектите в бранша не успяха да отворят врати

Частни образователни центрове и школи, ресторанти и казината отварят отново врати за клиенти от днес. Възобновяват се и туристическите пътувания в страната. Това се случва съгласно издадената заповед от здравния министър проф. Костадин Ангелов, с която очаквано се разхлабват редица противоепидемични мерки.

Заведенията за хранене и развлечения, игралните зали и казината могат да допускат клиенти на до 50% от капацитета си и ще могат да работят до 23 часа.

"Когато хората заемат 50% от мястото, заведението със сигурност работи на загуба, защото в същия момент персоналът е на 100%, всички разходи са на 100%. Едно отваряне на заведение не е толкова лесно, да се врътне ключът и да се отвори, да влязат хората и да започнат на консумират. Има почистване, зареждане, връщане на персонал, назначаване на персонал и т.н. От финансова гледна точка е доста скъпо, в зависимост от обекта. Това е и зареждане, профилактика, а и всичко, което не е работило 3 месеца си иска необходимите грижи", коментира председателят на Сдружението на заведенията в България Емил Коларов за "Евроком".

По думите му вероятно между 20% и 30% от обектите няма да отворят отново. "В момента от НСИ дават информация, че са сменили бранша над 30 000 човека, като става въпрос само за нашия бранш. Ние ги смятаме около 20%", допълни той.

Емил Коларов коментира и въпроса с ваксинацията на бранша срещу COVID-19. "Нашият персонал смятаме, че трябва да се води на първа линия, защото контактува с много и различни хора през целия ден, всеки ден. Би трябвало да бъде бранш, който да се ваксинира приоритетно, при желание на всеки един", коментира Коларов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари