Емил Георгиев: Стотици ще умрат заради скока на газа!

3
Изпълнителен секретар на Федерацията на потребителите коментира драстичния скок на цените у нас
Изпълнителен секретар на Федерацията на потребителите коментира драстичния скок на цените у нас

Инж. Емил Георгиев е изпълнителен секретар на Федерацията на потребителите в България.

Той е роден в село Кутово, община Видин. Завършил е Висшия институт по хранително-вкусова промишленост в Пловдив. Специализира по изпитванията и сертификацията в Австрия и Великобритания, както и по защитата на правата на потребителите. Има две специализации в областта на местното самоуправление в САЩ. Дългогодишен член е на националното ръководство на Федерацията на потребителите в България. Той е сред основателите на партия ПК „Екогласност“ и неин председател от 2006 г. Депутат е във 42-рото Народно събрание от ПГ на „БСП – лява България”.

Интервю с г-н Георгиев проведе Симо Русев / Свободно слово:

– Г-н Георгиев, решението на КЕВР за 30-процентно увеличение на газа не повлича ли след себе си цените на всички стоки и услуги до степен на геноцид?

– Ще го кажа по друг начин. Това, което направи КЕВР заедно с лъжите, че няма да вземе решение до 31 март, е поредното престъпление срещу българския потребител, дребния и средния бизнес. Това е престъпление срещу хранително-вкусовата промишленост. Това е повече от цинизъм. Още повече че, забележете, „Газпром“ увеличава цената с не повече от 14 процента.

– Откъде идва тогава разликата от 16 на сто?

КЕВР предложи и прие 30 процента. И ние питаме кой е този лицензиран оценител, който е направил това изчисление. И кога най-после прокуратурата ще се самосезира и ще провери дали КЕВР не изпълнява корпоративни поръчки. Дали КЕВР не прикрива огромни нарушения. И тук ние от федерацията и аз твърдим, че основният виновник за конюнктурната политика на КЕВР е Иван Иванов. И че той е авторът на всички схеми.

– Какъв е неговият мотив, защо увеличението се прави след изборите? Има ли политическа връзка?

– Става дума за политическа поръчка на предишното правителство на ГЕРБ. А Иван Иванов, като председател на КЕВР, е назначение точно на това правителство. Вие си спомняте, че в края на миналата година имаше намаление на газа с 2%, защото твърдяха, че има резерв. И сега изведнъж да увеличават цената на газа с 30 на сто е престъпление срещу потребителите. Прокуратурата трябва да се самосезира, защото там се извършват и прикриват огромни нарушения и престъпления.

– Как да се справят потребителите със скъпия ток и когато парното им скача между 18 и 38 процента?

– Това ще бъде катастрофа за много хора. Това ще отнеме и живота на стотици хора в пълния смисъл на тази дума. На нас, от федерацията, вече ни писна, защото ние всеки ден се срещаме с по 40-50 души в крайно отчаяние с по 5-6 хиляди лева сметки. Всеки ден се сблъскваме с мъката на хората. Някои продават апартаментите си, за да погасяват абсурдни задължения и отиват да живеят по колиби.

– Затова ли организирахте протеста пред КЕВР?

– Да. Веригата на повишение на цените следва от тук нататък директно към хранително-вкусовата промишленост. Въпреки надеждата, която не губим, направихме ритуално погребение на „Топлофикация“. Просто народът трябва да осъзнае, че няма къде повече да отстъпва.

– В този ред на цинизми ли е повишаването цената на питейната вода в София до 2,16 лева, при положение че френската фирма доставчик я купува от язовир „Искър“ за 4 стотинки за кубик?

– Повече от цинизъм е. Това е престъпление. Докато говорим, пред мен излиза една диаграма на Европейската комисия за движението цената на природния газ. От 2010 г. тя се движи в по-високи рамки. От 2016 г. тръгва рязко надолу. И в момента достига цената от началото на 2016 г. Въпреки резкия спад от два-три пункта цената на парното за този период не се намали. Затова ние задаваме въпроса какво налага, след като цената на газа стигна нивото от началото на миналата година, сега да се увеличи драстично. Да, вярно е, цените се движат – това е пазарна икономика. Така е в целия свят. Но защо, когато цената на газа пада, не падат цените на услугите, на парното, на хлебните изделия, въобще на всички хранителни продукти. КЕВР е държавен регулатор, а вместо това те изпълняват корпоративни поръчки. Това е истината.

– Ако правилно ви егулатор, а вместо това те изпълняват корпоративни поръчки. Това е истината.

– Ако правилно ви разбирам, резерви има и това драстично увеличение не е без алтернатива?

– Резервът е в това, което „Топлофикация“ е натрупала, когато парното е паднало с няколко пункта за една година. Те са натрупали нетни печалби. А това, че са ги изяли, си е техен проблем. Защото уместен въпрос например е колко печели „Топлофикация“ от когенерацията. Те, освен че ограбват хората, продават тока на близо 190 лв. на мегават. Къде отива тази печалба, къде отиде печалбата от хонорарите на юрисконсултите, която ние изчислихме на над 10 милиона лева. Тоя красавец, изпълнителният директор на „Топлофикация“, ме покани да отида при него да си говорим. Отказах му. Аз там няма да отида. Нека той да дойде във Федерацията на потребителите и да застане с лицето си пред разплаканите очи на хората. Ама тоя тарикат се уплаши и не идва. Не може да търпим повече. Искам правилно да ме разберете – ние от Федерацията на потребителите никога не сме приканвали хората да не плащат задълженията си. Напротив, всеки трябва да плати задълженията си. Но когато доставчиците крадат хората, тогава вече хората трябва да се озъбят.

– Какво конструктивно предлагате все пак като решение?

– Предлагаме промяна в Закона за енергетиката и да се транспонира тази Директива 83 на ЕС от 20011 г. срещу непоисканите услуги – всеки да плаща само за това, което поръчва. Трябва да се промени и Наказателният кодекс, за да има жестоки санкции за крадците. Тогава със събраните средства да се оформи един фонд за енергийно бедните хора, които да получат пари, а не защото сега „Булгаргаз“ предложил 30 процента увеличение, този проповедник Иван Иванов веднага да се съгласява. Ние от Федерацията на потребителите искаме този човек да се махне, защото той причинава само мъки на хората. А след три месеца ще се разглежда ново увеличение от поне 5-6 процента. Тогава, като дойдат изравнителните сметки през август, много народ ще завие на умряло

Източник: СВОБОДНО СЛОВО
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари