Емил Ефтимов: България ще може да приеме още сили на НАТО

0
Мерките са в изпълнение на новите регионални планове, приети на Срещата на върха на НАТО, които се активират за пръв път от Студената война
Мерките са в изпълнение на новите регионални планове, приети на Срещата на върха на НАТО, които се активират за пръв път от Студената война Снимка: БНТ

Мерките са в изпълнение на новите регионални планове, приети на Срещата на върха на НАТО, които се активират за пръв път от Студената война

България ще може да приеме още сили на НАТО на своя територия в изпълнение на новите регионални планове на Алианса. Това заяви по БНТ началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Ще бъде създаден и дивизионен щаб у нас. Мерките са в изпълнение на новите регионални планове, приети на Срещата на върха на НАТО във Вилнюс, които се активират за пръв път от Студената война и предвиждат точно определени сили и средства за защита на географски региони.

По думите на Ефтимов, дивизионният щаб у нас ще ръководи две български бригади, многонационалната бойна група, която трябва да нарасне до ниво бригада, и още и сили и средства, ако е необходимо. По думите му това са бригади, които съставляват една дивизия.

"Ще има толкова военнослужещи, колкото са достатъчни да се даде бърз и адекватен отговор. В момента основата на сухопътния компонент в България са двете български бригади, многонационалната бойна група. Ще бъдем готови да приемем още сили натовски - съюзни сили и средства. И този многонационален дивизионен щаб да може да поеме командването на тези сили и средства", допълни той.

За целта обаче, страната ни трябва да подготви необходимата инфраструктура.

"Ще бъде усъвършенстван войсковият район в Кабиле и Ямболско, там предвиждаме да бъде изградена съответната инфраструктура. Авиобаза Безмер, за да може да бъде разположен авиационен компонент. За да може да се направи композицията, системата за командване и контрол. Нашият принос е създаването на многонационален дивизионен щаб на българска територия."

Ефтимов отказа да уточни от кои съюзни държави биха могли да дойдат още сили и средства, както и точен брой:

"Не можем да говорим за финална бройка. Винаги е в динамика, в зависимост от наличните сили и средства, в зависимост от сценария на бойните действия."

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    4
    Ама
    От сутрин до късно през деня всички ТВ.само глупости се излъчват едни и същи муцуни се над преварват кой по голяма глупост да каже .
  • 8
    3
    плюс минус
    Тази сутрин гледах интервюто му по БНТ. Разочарована съм от изказа и мисълта на този военен.
  • 2
    2
    Балканеца
    1, уж николко, но на практика всички бяха под командването на Москва. И сега са уж николко, но пак са под чуждо командване. Преди 10-ти пионки на Москва, след 10-ти на Брюксел и Вашингтон. Разлика няма, все пионки.
  • 12
    1
    евтимов,
    Напомни ми, че не се сещам, преди десети колко бази на Варшавския договор имаше у нас?!?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари