Емил Димитров: Липсата на пари е причината за наводненията в страната

0
Язовирите и речните корита не са поддържани десетки години
Язовирите и речните корита не са поддържани десетки години Видео: БНТ

Язовирите и речните корита не са поддържани десетки години

При огромни количества дъжд, неподдържани речни корита, при наличието на дървета, които препречват мостовете, се създават проблемите, които наблюдавахме този път в Карловско. Всичко опира до пари, това каза в "Денят започва" по БНТ бившият министър на околната среда и водите Емил Димитров.

Той припомни, че в България по време на комунизма са построени около 6000 язовира. "В продължение на десетки години те не бяха поддържани. Това са язовири на 40-50-60 години."

Обясни, че след нещастието, което сполетя село Бисер преди 10 години, се е оказало след инвентаризация на язовирите, че местната власт няма пари да ги поддържа. Тогава се взима генерално решение да се изясни собствеността на язовирите и да минат към единна структура на държавата. Заделена е и сума, с която язовирите да бъдат ремонтирани, но са възникнали спорове около отпуснатите пари и са изпуснати 2-3 години, в които да започнат ремонтите.

"Намериха се 400 милиона, за да се почне поетапно ремонтът на язовирите, както виждате, спря се тази дейност. Проблемът е, че язовирите бяха ничии. В момента е ясно чии са. Намериха се пари да се ремонтират. Намери се причина да се спре ремонтът."

Другият проблем, според Емил Димитров, са речните корита и тяхното почистване. По думите му нещата отново опират до липсата на пари, както и до липсата на воля на управленско ниво да бъдат взети съответните решения.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    4
    Gvfdr
    Как да няма пари? А 500 милиона,отпуснати от ГЕРБ къдеса? Или докато ги отпуснат и ги прибраха в техни каси? Маскари! Има или няма пари,няма ли жесток контрол,нищо няма!!! Поне веднъж виновни трябва да има! И поне веднъж да ги изкарат на площада и хората с унищожен живот,да ги линчуват!
  • 3
    3
    Песимист
    Емиле,видяхме те и тебе,колко пари струваш...
  • 5
    2
    неразбрал
    как да не са поддържани?!? нали ГЕРБ и по негово време наринаха едни милиони именно за това?!? май-май...
  • 7
    1
    русенец
    Емиле, това, че си бил министър на околната среда не те прави специалист. Помним как ни обясняваше за миризмите в Русе дето не били отрови. Ти си хореограф, тропай си ръчениците , учи и другите на това, но повече не се занимавай с политика, мамка ти!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари