Еманюел Макрон: Разделението в Европа е една от целите на Русия

4
Кой можеше да предположи, че Турция ще стане единствената сила в света, която продължава да говори с Русия?
Кой можеше да предположи, че Турция ще стане единствената сила в света, която продължава да говори с Русия? Снимка: EPA

Кой можеше да предположи, че Турция ще стане единствената сила в света, която продължава да говори с Русия?

"Разделението в Европа е една от целите на войната на Русия" в Украйна, заяви днес президентът на Франция Еманюел Макрон, предаде Франс прес. Държавният глава допълни, че по този въпрос е от ключова важност европейците да останат единни.

"Не трябва да допускаме разделение в Европа, това е предизвикателство пред нас всеки ден", заяви Макрон в реч, която произнесе пред френските посланици в чужбина, събрали се в Елисейския дворец.

Президентът изрази надежда, че диалогът с Русия все пак ще продължи, като изтъкна, че "винаги трябва да може да се разговаря с всички, особено с тези, с които не сме съгласни".

"Кой можеше да предположи, че Турция ще стане единствената сила в света, която продължава да говори с Русия?", попита Макрон посланиците и добави, че не трябва да се поддаваме на фалшивия морал, който е в състояние да ни обезсили. Дипломатическата професия се изразява в това да може да се говори с всички и особено с онези, с които не сме на едно мнение. "И следователно ние ще продължим да го правим съгласувано с нашите съюзници", добави той, напомняйки, че разделението в Европа е една от целите на войната на Русия в Украйна.

Еманюел Макрон е един от малкото европейски лидери, които се срещнаха с руския президент Владимир Путин след началото на инвазията в Украйна на 24 февруари, което му навлече и доста критики. Елисейският дворец винаги е казвал, че Макрон е действал в съгласие с украинския президент Володимир Зеленски, както и че контактите с руската страна са се разредили след разкритията за военните престъпления, приписвани на Русия, най-вече в Буча, в покрайнините на Киев.

Последният телефонен разговор между Макрон и Путин се проведе на 19 август и включваше темата за Запорожката АЕЦ и мисията на Международната агенция за атомна енергия.

АФП напомня, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган от своя страна играе ролята на посредник в контактите между Москва и Киев след началото на войната и за постигането на Истанбул преди месец на споразумение за отплаването на кораби, натоварени с украинско зърно, от черноморските пристанища на Украйна.

В речта си пред френските дипломати президентът Еманюел Макрон поздрави германския канцлер Олаф Шолц за думите му по отношение на бъдещето на Европейския съюз, произнесени в началото на седмицата, като заяви, че те са в съзвучие с френската стратегия за Европа. В понеделник Олаф Шолц произнесе едночасова реч в Прага, като изтъкна, че идеята на френския президент за създаване на Европейска политическа общност трябва да бъде развита.

По време на обръщението си днес Макрон засегна и темата за Китай, като заяви, че Франция "не следва логика на конфронтация" с тази страна в Индо-Тихоокеанския район. Изказването му идва на фона на напрежението между Пекин и традиционния френски съюзник САЩ заради Тайван. Президентът спомена и голямото съвпадение в ценностите между Париж и Вашингтон, но с уточнението, че френският народ, както той каза, никога не е получавал нареждания, нито е бил подчиняван от която и да било световна сила.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    1
    Ще ме разплаче, идиотът!
    Йебем ви €вропата! Не се къпете, гладувайте, стойте на студено, чукайте си бабите и мъжете-педерасти, ей тъй, да накривите на Русия! А уСрайна, €врото, пандемиите и *ваксините* си ги наврете в задниците неумити! Ние винаги сме били братски народи с руснаците, а не с вас, мама ви парапитеци кроманьонски!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари