Еманюел Макрон: Франция ще направи правата на абортите „необратими“

0
Франция включва правата на абортите в конституция до края на годината
Франция включва правата на абортите в конституция до края на годината Снимка: БГНЕС

Франция включва правата на абортите в конституция до края на годината

Френският президент Еманюел Макрон заяви в неделя, че правителството му планира да запише правата на аборт в конституцията, за да ги направи "необратими". В онлайн публикация Макрон каза, че през следващата седмица ще бъде представен проект на Държавния съвет, най-висшият административен съд на Франция, с оглед включване на правата на абортите в конституция до края на годината.

„През 2024 г. правото на жените да абортират ще стане необратимо“, каза той. Съобщението идва след обещанието на Макрон от Международния ден на жената 8 март, което се разглежда като отговор спрямо отмяната на федералните права за аборт в САЩ миналата година. Преразглеждането на конституцията във Франция изисква или референдум, или одобрение от поне три пети от членовете на двете камари на парламента, обединени в Конгрес. Повечето конституционни промени в следвоенна Франция бяха одобрени с гласуване в Конгреса.

Прекратяването на бременност е декриминализирано във Франция през 1975 г. и оттогава законите последователно са насочени към подобряване на условията за аборти, по-специално чрез защита на здравето и анонимността на жените, както и чрез намаляване на финансовата тежест на процедурата за жените. Проучване на общественото мнение от ноември 2022 г. установи, че 89% от анкетираните подкрепят превръщането на правата на абортите в конституция. Според данни на правителството миналата година във Франция са извършени 234 000 аборта.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    Haha
    Франция си купи бишет първа класа за ада.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари