Емануил Йорданов: Парите за приобщаване на ромите потънаха като вода в пясък

1
Бившият вътрешен министър коментира случая с простреляния от полицай младеж
Бившият вътрешен министър коментира случая с простреляния от полицай младеж Снимка: БГНЕС

Бившият вътрешен министър коментира случая с простреляния от полицай младеж

"Преди 15-ина години се думкаха тъпани за Десетилетие на ромското включване, изсипаха се маса пари от Западна Европа и тези пари потънаха като вода в пясък. Никой за нищо не се е включил, изключая една малка върхушка на ромската общност, която очевидно е получила парите, а към тях може би и други хора, облечени във власт към онзи момент."

Това коментира в интервю за предаването "Преди всички" по БНР Емануил Йорданов, бивш министър на вътрешните работи, сега адвокат.

"Тази интеграция не е възможна, когато парите, които се отделят за тези цели, се крадат от отделни лица", подчерта Йорданов в анализа си на вчерашния случай, при който младеж бе прострелян фатално по време на полицейско преследване след грабеж.

Днес прокуратурата и СДВР ще оповестят повече информация по казуса. По неофициална информация е имало предупредителни изстрели и викове "Полиция" преди стрелбата.

"Дори този разказ на единия от заподозрените носи доста информация. Но на един толкова ранен етап на разследването не могат да се правят категорични изводи. Става въпрос за лица, извършили престъпление от общ характер. При грабежа няма значение за каква сума става въпрос, защото извършителят не може да знае колко пари има в раницата, може да има и банкови карти. Това, което казва момчето, показва, че са били произведени предупредителни изстрели. Стрелбата е била насочена към това да се спре бягството", подчерта Йорданов, като се позова на излъчен в медиите запис от роднина на един от участниците в инцидента.

Правната норма говори за стрелба, не е посочено в кои части на тялото може да се стреля, уточни той.

Запитан възможно ли е случаят да приключи, без да се търси наказателна отговорност от полицейския служител, бившият министър на вътрешните работи изтъкна, че това трябва да прецени прокуратурата на база на събраните доказателства.

Според Йорданов от изнесеното до момента в публичното пространство може да се направи извод, че полицаят, произвел изстрелите по починалото след това момче, не е извършил престъпление.

Има какво да се иска повече в обучението на личния състав, отбеляза обаче той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    2
    ',;/',;',.;',.
    защо продължават да викат на циганите "римляни"?
  • 1
    1
    Свиреп
    Аз ли да ви уча бе полицаи! Винаги се носи един неригистриран пищов. Пуцаш с него и ако стане беля го покриваш на мига. После версията е елементарна - стана някаква престрелка, не видах точно къде е стрелеца.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари