Елеонора Николова не бори корупцията с белезници

0

Днес, 04 декември 2015 г., под председателството на г-н Явор Янчев – заместник областен управител на Област Русе, се проведе заседание на Областния обществен съвет за превенция и противодействие на корупцията.

Гост-лектор на срещата беше г-жа Елеонора Николова – и.д. директор на Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност към Министерски съвет.

От името на Областния управител на Област Русе г-жа Николова беше посрещната с приветствие и букет цветя за добре дошла.

Заседанието премина в информативно-лекционна атмосфера, като думата за представяне дейността, функциите, настоящи и бъдещи проекти на Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност имаше г-жа Елеонора Николова.

Основен акцент в дейността на Центъра е „превантивният начин на работа – той е по-евтин, действен и спестява усилия. Опитваме се да сме разумни и целенасочени!“, каза г-жа Николова. „Не работим с белезници, а с анализи“, допълни още тя.

В своето експозе г-жа Николова подробно запозна журналисти, членове и гости на заседанието с някои значими за Центъра действащи анализи и бъдещи идеи за такива.

Част от предложените от Центъра мерки и инструменти за противодействие на корупцията касаят електронизацията на обществените поръчки и създаването на 6 централни органи за покупки.

Наред с това, като добра възможност за осигуряването на прозрачност, тя посочи осъществяването на предварително сертифициране на фирмите по браншове. Първенец в това отношение е Камарата на строителите в България.

На следващо място, г-жа Николова информира, че  създаването на електронна борса за лекарства е пример за предложена от Центъра мярка в процес на реализация.

Други инструменти за постигане на интегритет по отношение ограничаване на корупционните практики са създаването на Единен етичен кодекс на държавните служители и цялостна антикорупционна електронна библиотека.

В заключение, г-жа Елеонора Николова изказа своите добри впечатления от дейността на Областния обществен съвет за превенция и противодействие на корупцията, като засвидетелства думите си с примери, изведени на базата на анализ за дейността на съветите във всички областни администрации в България.

Съгласно процедурните правила на Съвета за гласуване беше предложено решението „ООСППК приема за сведение представената информация, която ще съобразява, респективно използва, при осъществяване на дейността си за в бъдеще, включително по повод съвместни инициативи“.

Така предложеното решение беше прието с единодушие от членовете.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари