Нищят корупцията в Русе

1

Днес, 11.03.2016 г., в зала „Св. Георги“ на Областна администрация – Русе се състоя първото за календарната година заседание на Областния обществен съвет за превенция и противодействие на корупцията под председателството на Явор Янчев – заместник областен управител на Област Русе.

Янчев запозна присъстващите с предприетите през 2015 година мерки за превенция и противодействие на корупцията от различните ангажирани в този процес страни, като общините в Област Русе, ОД на МВР Русе, Окръжна прокуратура, Митница Русе, Инспекция по труда Русе и др.

През 2015 година се отчита добро ниво на взаимодействие с органите на местната изпълнителна власт. През изминалата година се е поддържала и висока степен на координация с Офис Русе на ТД на НАП, като в тази връзка за подобряване на координацията между прокурорите и служителите на НАП, както и за по-доброто познаване на спецификите в данъчното законодателство и наличната информация в информационните системи на НАП, са били проведени няколко обучения на прокурори, следователи, разследващи полицаи и оперативни работници от юристите на териториалната структура на НАП в Русе. В резултат на това, стана ясно от отчетния доклад, се е ускорило разследването и приключването на досъдебните производства, образувани преди 5 и повече години, като в началото на отчетения период на производство в Окръжен следствен отдел-Русе са били 14 такива досъдебни производства, а през годината са били възобновени и получени по компетентност още 10 досъдебни производства. От така разследваните досъдебни производства е приключила работата по 16.

На всички нива са проведени ефективни мерки за създаване на прозрачност в дейността на администрацията и за популяризиране на предприетите антикорупционни мерки. Организирани са редица Дни на отворени врати, обучения, участия в семинари и лекции. 2015 година се характеризира с много добро ниво на сътрудничество между държавните институции, гражданското общество, медиите и бизнеса.

В контекста на засилване ролята на превенцията в борбата срещу престъпните посегателства, използването на възможностите на регионалните средства за масово осведомяване за ангажиране на общественото внимание и съдействие на обществени формации и неправителствени организации при противодействие на корупцията, тежки криминални и икономически престъпления, нарушаване на обществения ред, от ОД на МВР докладват за осем публикации в регионалния печат за разкрити тежки икономически и криминални престъпления.

От общините Иваново и Ценово, РИОСВ Русе, Митница Русе докладват, че няма постъпили сигнали за корупция. В Областна администрация Русе също няма такива.

Членовете на Съвета приеха и предложения в рамките на т. 2 от дневния ред План за действие за превенция и противодействие на корупцията през 2016 година. Част от заложените мерки касаят провеждане на беседи с български и чужди граждани с цел получаване на обратна информация за качеството на извършваните гранични проверки, даване на гласност и поощряване на служителите, отказали подкуп и взели адекватни мерки за противодействие на корупционното деяние, провеждане на разяснителни кампании  с оглед промяна модела на поведение и мислене на гражданите и други.

В края на срещата, беше приета и Индикативна годишна работна програма за дейността на Областния обществен съвет за превенция и противодействие на корупцията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари