Елена Поптодорова: Европа се пренастройва на съвършено нова вълна, на военни релси

0
Мобилизация очевидно ще бъде обявена след президентските избори в Русия, смята бившият дипломат
Мобилизация очевидно ще бъде обявена след президентските избори в Русия, смята бившият дипломат Снимка: bTV

Мобилизация очевидно ще бъде обявена след президентските избори в Русия, смята бившият дипломат

Европа се пренастройва на съвършено нова вълна, на нови релси, а те са военни релси. И колкото и да е драматично да го признаем и да го приемем – да, наистина европейските икономики и европейската политика вече трябва да се развиват, да се утвърждава като икономика и политика във военно време – нещо, което в интерес на истината, Кремъл и Путин направиха още поне преди две години, когато се въведе изцяло военновременен режим на руската индустрия, което означава трисменна непрекъсната работа, което означава преустройство, преработване, така да кажа, на някои търговски обекти, включително молове, за производство на военна продукция, на дронове най-вече. Това коментира в аудиокаста "Това е България" на "Фокус" Елена Поптодорова – дългогодишен посланик в САЩ и вицепрезидент на Атлантическия клуб в България.

"Това се случи най-напред в зоната, където се намират предприятията на "Калашников“. Така че много отдавна спрямо Европа Русия е изцяло на военна нога. Това, което остава само да направи Кремъл и Путин, това е допълнителна мобилизация, защото и Русия не може да се справи, както сочат събитията, с наличната бойна сила, но тази мобилизация очевидно ще бъде обявена след президентските избори в Русия. Но вижте, тъй като си задаваме въпроса защо изведнъж се оказахме ние, Европа, поначало натовският кръг държави, онези 39 държави, които сключиха и споразумения с Киев за поддръжка, защо се оказахме следващи събитията, малко по-назад. Да, разбира се, ние говорим за две години война в Украйна, но аз твърдя и ми се струва, че трябва непременно да си напомняме, че това е горещата, последната фаза на войната, която с целите си – денацификации и демилитаризация, обявени от Кремъл, всъщност целят унищожаването на държавата сама по себе си. Но тази война започна преди 10 години. И на мен ми се иска непременно винаги да напомняме, че – да, отбелязваме, изброяваме двегодишнина на същинската война в Украйна, но войната срещу Украйна реално е 10-годишна", допълни Поптодорова.

"И това, което се случи от 2014 г. насам след завземането на Крим, след онези зелени човечета, които нахлуха в Донецк и Луганск, това, което се случи във всички тези 10 години, е тези действия да вървят паралелно с една много тежка пропаганда, която беше насочена на първо място, разбира се, към руската аудитория, но и към външната, към световната аудитория, която да обяснява причини, предполагаеми, въображаеми, фалшиви ще кажа причини, поради които са започнали тези действия срещу Украйна. Така че напомняйки тези много по-отдавнашни събития, искам да кажа, че едва сега Европа започва да наваксва. И особено в тази обстановка, в която сме в момента, това е нищо по-малко от перфектната буря, защото към войната в Украйна много удобно и съвсем неслучайно на 7 октомври миналата година – рождения ден на Путин, се добави атаката на "Хамас“ срещу Израел, т.е. отвори се още един фронт. Междувременно идват всички тези избори, политически избори. Те са на много места в света, в над 50 държави, но най-преките, които ни касаят, са предизвестените – в Русия, много оспорвани, все още неясни – в Америка, и разбира се, европейските избори у нас. Така че на мен ми се струва, че ние вече сме и на политически фронт, не само на този военен, за който вие говорите, но и на политически фронт същевременно, на който руският президент Путин залага точно на разделение и колебания в Запада, които да могат да му подпомогнат победа, която той всъщност не успява да постигне на бойното поле все още. И сега това, което става и за което вие говорите и анонсирахте, разбира се, това е много, много изрична, много гръмка политическа подкрепа", коментира още тя.

Според Елена Поптодорова фронтът се е преместил много силно и на политическата черта, но освен това и ангажиментите, с които европейските правителства помагат.

"Да, деблокира се или по-скоро се пусна тази 54-милиардна помощ на Европейския съюз към Киев, но същевременно европейските правителства увеличиха двустранната помощ през последните месеци. Така че можем да кажем, че към момента европейските правителства са или вече предоставили, или поели ангажимент, обещали повече оръжие на Киев, отколкото Вашингтон към този момент, и повече от двойна икономическа помощ, ако включваме и нея. И това е много голяма разлика, много голяма промяна спрямо първите дни на войната, когато помните, имахме много по-уклончиви, много по-колебливи ангажименти. Да, морални, политически – да, но помните колко време отне да се вземат решения и за военна помощ. Само че това, което се случи в последните седмици, и особено, струва ми се, след смъртта на Навални – това буквално отприщи нова вълна на подкрепа, но това все още не е достатъчно, за да се обърне тенденцията в Украйна. Така че – да, военните доставки, оръжието е това, което е най-остро необходимо на Киев в момента. Така е", обясни тя.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    1
    Грух
    Свиня
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари