Елена Йончева: Срокът за връщане на мигранти от Австрия у нас отдавна е изтекъл

1
Самите мигранти, които биха се върнали у нас, са започнали процедури, чрез които да отложат това връщане или намират законови начини да не се върнат, коментира евродепутатът
Самите мигранти, които биха се върнали у нас, са започнали процедури, чрез които да отложат това връщане или намират законови начини да не се върнат, коментира евродепутатът Снимка: стоп - кадър / Bulgaria On Air

Самите мигранти, които биха се върнали у нас, са започнали процедури, чрез които да отложат това връщане или намират законови начини да не се върнат, коментира евродепутатът

"Навални беше един от активните борци за човешките права в Русия и вероятно никога няма да разберем точно какво се е случило, кое е довело до неговата смърт. Вече има различни хипотези. Това, което трябва да се направи, е едно сериозно разследване, което да е обективно, да участват международни фактори - нещо, което едва ли ще се случи. За съжаление, едва ли ще разберем истината", каза евродепутатът Елена Йончева.

По думите ѝ Европа трябва да иска международно разследване, но дали Кремъл ще се съгласи - това е друг въпрос.

"Навални беше осъден на 19 години затвор, почти доживотен затвор, имайки предвид мястото, където той се намираше. Големите империи постъпват по този начин. Вижте какво се случва и с Асанж, който вече 12 години е затворен. Трябва да си дадем сметка, че ние живеем в Европа и това е огромно предимство. Не трябва да губим това предимство. Това е битка, която трябва да отстояваме", допълни Йончева в ефира на Bulgaria ON AIR.

Тя е на мнение, че българите нямат доверие в институциите и в правителството.

"Министърът на Австрия каза, че ще поиска 9000 души да бъдат върнати в България, но Дъблинският регламент, който ние сме подписали, не предполага връщането на толкова мигранти. Има и срок, в който тези мигранти, които са в Австрия, могат да бъдат върнати у нас. Този срок отдавна е изтекъл. Самите мигранти, които биха се върнали у нас, са започнали процедури, чрез които да отложат това връщане или намират законови начини да не се върнат", коментира евродепутатът.

Йончева е категорична, че България няма и капацитета да приеме толкова много мигранти.

"За мигрантите, които влизат незаконно в България и другите държави, ще има много детайлен скрининг, за да се разбере откъде са те, дали имат фалшиви документи, доколко представляват риск за националната и европейската сигурност. Тези, които представляват риск, да бъдат връщани в трети страни, извън ЕС. За другите ще бъдат взимат много детайли - пръстови отпечатъци, скринингът ще бъде много подобрен", поясни тя.

Евродепутатът добави, че другите държави от ЕС са длъжни да ни помогнат: "Ще има преразпределение на мигрантите, които ще останат в Европейския съюз и този механизъм се нарича "Механизъм за солидарност".

Попитана дали ще я видим в листите на БСП за евроизборите, тя отговори: "Ние сме петима човека, които сме изключително активни в своята сфера и тъй като виждаме, че Нинова е справедлив лидер, вероятно ще отправи към нас предложение да бъдем отново евродепутати. Друг е въпросът дали ще се съгласим при това ръководство. Преди 5 години БСП имаше над 1 млн. последователи, които гласуваха, на тези избори най-вероятно ще бъдат по-малко от 200 000".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари