Експресно подписваме договор за 50 милиона лева за машини на специалните сили без търг

0
Договарянето на сделката беше направено на тъмно, без обществена поръчка
Договарянето на сделката беше направено на тъмно, без обществена поръчка Снимка: Bulgaria On Air

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов или друг представител на министерството ще подпише утре договор за купуването на нови бронирани бойни машини за Силите за специални операции (ССО) за 50 млн. лв.

Министерството на отбраната публикува едва на 1 декември техническите спецификации на различните видове бронирани бойни машини за които се предполагаше, че преговаря с потенциални изпълнители.

Договарянето на сделката беше направено на тъмно, без обществена поръчка, тъй като правителството използва една от вратичките в закона, които позволяват пряко договаряне на поръчки, касаещи националната сигурност, алармира OFF News.

Не е ясно дали от министерството са поискали оферти и от други компании, за да има някаква състезателност в процедурата, тъй като тя се провежда в пълна секретност. От месеци се знае, че фирмата с която се преговаря е една. Това е самоковската фирма "Самарм", която е съвместна собственост на "Самел-90" и "Интернешънъл Арморд Груп БГ". В прессъобщението на министерството пише, че договорът ще бъде подписан с "българската фирма „САМЕЛ-90“ АД".

Поръчката трябва да бъде изпълнена за 3 години в периода 2021-2023 г. Срещу тази сума специалните сили трябва да получат около 70 машини, от които само 12 ще бъдат тежко бронирани и с въоръжен купол. Повечето от превозните средства ще имат само лека защита от типа B5м която предпазва от стрелба с автомат "Калашников". През първата година "Самел" ще получи за работата си 10 млн. лв., а през следващите две - по 20 млн.

На 21 ноември премиерът Бойко Борисов посети завода на „САМЕЛ-90“ и въпреки, че до днес от Министерството на отбраната не бяха съобщавали официално с коя компания водят преговори премиерът написа във фейсбук профила си: „Правителството ще осигури на нашите Специални части допълнително въоръжение, техника и оборудване, които ще допринесат за успешното изпълнение на техните задачи. Даваме и възможност за участие на предприятия от българската отбранителна промишленост в производството, обслужването и ремонта на придобитото въоръжение и техника. Едно от тези предприятия е „Самел-90“ в Самоков, което изнася продукция в Бахрейн, Египет, Саудитска Арабия, както и дори за китайската армия.”

За да стане възможна покупката без обществена поръчка на 19 ноември Министерският съвет одобри доклад на министъра на отбраната за “определяне на наличието на основен интерес, свързан със сигурността на страната, който трябва да бъде защитен при сключване на договор за обществена поръчка в случаите по чл. 149, ал. 1, т. 2 от Закона за обществените поръчки при реализация на инвестиционен проект „Повишаване на мобилността и защитата на личния състав от Силите за специални операции”.

Целта на избраната процедура по пряко договаряне е да се избегне протакане на процеса и обжалвания от загубили участници.

Правителството има одобрен доклад “за определяне на наличието на основен интерес, свързан със сигурността на страната” и за модернизацията на танкове Т-72.

В процес на харчене по същия непрозрачен начин са и 100 млн. лв. за модернизация на авиобазата в Граф Игнатиево, в която ще бъдат дислоцирани новите многоцелеви изтребители F-16. Както OFFNews писа поне първата част от парите ще бъдат усвоени без да се обявяват истински обществени поръчки, а фирмите избрани да строят и да доставят оборудването остава строго пазена тайна. От МО отказаха информация на OFFNews, както и на депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев с оправданието, че - “достъпът засяга интересите на трето лице и то изрично е отказало предоставяне на исканата обществена информация, освен в случаите на надделяващ обществен интерес”. От отговорите на МО става ясно само, че към 26 ноември Министерството на отбраната вече има сключени договори за 14,8 млн. лв. за строителство на базата на ВВС.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари