Експозиция за фамилия Искович в Историческия музей в Русе

0
Откриването на изложбата е от 18:00 часа на 7 ноември в зала „Русе“
Откриването на изложбата е от 18:00 часа на 7 ноември в зала „Русе“ Снимка: РИМ - Русе

Откриването на изложбата е от 18:00 часа на 7 ноември в зала „Русе“ 

В Историческия музей ще бъде открита изложба, посветена на фамилия Искович – семейството на заможния русенец Алберт Искович, чието име се свързва със създаването на фабриката за бои и лакове от началото на 20 век „Искович & Леви“, известна днес като „Оргахим“.

Началото е от 18:00 часа на 7 ноември в зала „Русе“ на Историческия музей. 

Автор на концепцията и създател на изложбата е уредникът в отдел „История на България 15 - 19 век“ Ренета Рошкева. Експозицията съдържа 16 постери с фотоси от запазен албум, принадлежал на семейството, а по-късно, станал част от фонда на музея. Публикувани са и снимки на малка част от писмата между съпругата на Искович – Хилда Искович и нейната приятелка Мара Малчева, съпруга на инж. Петър Малчев, електрифицирал Русе. Именно кореспонденцията между двете дами и запазеният визуален материал са в основата на проучването, документиращо динамиката на отношенията в определен кръг от обществото – на заможни, перспективни, влиятелни хора.

Изложбата проследява в хронологичен ред промените, съпътстващи живота на едно семейство в България и времето след преместването му в Америка, както и развитието на обществото през 20 век. Експозицията съсредоточава разказа си върху създаването и разрастването на „Искович & Леви“, представя основателя на предприятието и неговото семейство, заминаването на фамилията за Америка и животът им зад океана, спира се върху приятелството между Хилда Искович и Мара Малчева, което продължава и след преместването на семейството.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    Избягал е от България
    преди комунистите, с решаващата помощ на СССР , да ни освободят. Другарите чевръсто му национализираха фабриката и , ако не беше заминал в чужбина ,можеше и да го гръмнат , като експлоататор на работническата класа. После директорите бяха винаги с партийна принадлежност БКП . Услади им се и собственици станаха техните децата и внуци. Сега са социалдемократи от БеСиПе.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари