Експерти за скритата заболеваемост: Голяма част не се тестват в лаборатория

0
Други се предполага, че не са потърсили лекарска помощ
Други се предполага, че не са потърсили лекарска помощ

Други се предполага, че не са потърсили лекарска помощ

Втори пореден ден отчитаме над 2500 заболели от COVID-19. Над 5000 са в болница. 2159 са излекувани, а 87 са починали.

Според експерти - тези числа представят само повърхността на четвъртата вълна. Извън статистиката остават голяма част от заболелите, които не са потърсили лекарска помощ, както и тези, които не са се тествали в лаборатория, предаде bTV

В края на миналата учебна година 15-годишният син на Тодор Димитров вдига температура. По препоръка на личния лекар изследва детето за COVID-19 с антигенен тест у дома. Резултатът се оказва положителен.

Когато предупредих в училище, че сме положителни, казаха, че няма как да карантинират класа на базата на домашен тест“, споделя Димитров.

Опциите пред него са да препотвърди резултата и в лаборатория, за да карантинират класа, или да не предприема мерки и контактните да продължат да ходят на училище.

Доказано позитивно дете да трябва да го водя из града за потвърждение – за мен не е медицински логично“, казва още бащата.

Лекари смятат, че при подобни ситуации трябва да имат възможност да подават информация за заразен с COVID-19 - както при други инфекции.

В момента антигенните тестове, извършени у дома, не се отчитат, въпреки че същите тестове, но направени в лаборатория, са част от статистиката.

Не би трябвало да има разлика в отчитането. Хората, провели този тест, остават в скритата заболеваемост по ред причини - било то защото не искат да ходят до лаборатория, или защото не желаят да са официално карантинирани. Намират вратичка. Всеки ден има пациенти с домашни тестове“, заяви д-р Деница Даскалова.

Фармацевти също отчитат, че търсенето на тези тестове е скочило многократно.

Юли, август имаше дни, в които никой не е потърсил. Сега има по 30-40 бройки на ден като продажби. Идват хора, които са имали контакт с COVID болни“, обясни Маргарита Грозданова, фармацевт.

Експерти твърдят, позовавайки се на световната практика, че реално заразените са между 4 и 6 пъти повече от отчетените.

Ако са обявили към 2000, умножете го по 5 – това са 10 000 реално заболели. При „Алфа“ знаехме, че трябва да увеличим по 4-6. Тук не е ясно“, казва проф. Огнян Кунчев, който е математик от БАН.

Той прогнозира и нов локдаун в средата на октомври заради скока в броя на пациентите в болниците.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари